BaHasA IbuNdA

Standard

Mengepos 2 blog dalam satu hari?? Amboi2, nampaknya perempuan mengandung ini seperti terdorong menjadi rajin meng-update blog dan bukan lagi seorang perempuan mengandung yang malas seperti yg dikatakan di awal tadi.

Sebenarnya, saya teruja dengan sebuah blog yg baru saja saya kunjungi http://tanahpusaka.blogspot.com yg gaya tulisannya sedikit mengujakan saya.  Mengunakan bahasa Malaysia sewajarnya dan kelihatannya ikhlas sekali seolah-olah mengajak saya menggunakan bahasa penulisan yang sama.  Bolehkah??  Apapun boleh sekiranya diusahakan bukan. Tambahan lebih mudah kerana tidak perlu berbasa-basi menggunakan bahasa luar yang tatabahasanya ketika saya gunakan seolah2 kucar-kacir dan tunggang-langgang. hehe..apa salahnya berbahasa ibunda sekali sekala ye tak……

Saya akan cuba menyahut cabaran mengubah corak penulisan saya agar kelihatannya lebih dekat dengan akar umbi bangsa saya iaitu bangsa melayu yang kaya dengan keindahan bahasa tersendiri.  Bolehkah?? Nampaknya……haruslah saya jadikan Kamus Bahasa Melayu sebagai santapan saya setiap hari agar bahasa saya lebih mengasyikkan dan tidak ditertawakan orang yang pandai bahasanya.

Sokonglah saya ya…….InsyaALLAH……!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s