KaLa M@L@m BuL@n MenGambaNg

Standard

Jumaat cuti….kerana mahu sangat menonton hasil karya Mamat Khalid yang dikhabarkan antara yg terbaik dari karya sebelumnya, saya pujuk suami tersayang pi nonton.  Memang best….karya Mamat khalid kali ini ada class tapi tetap ada maksud tersirat (double meaning) yang jelas. Bak kata Nabil dlm Raja Lawak…"Lu ada mata lu tengok..lepas tu lu sendiri fikir…" Ada banyak dialog yg mencuit hati & lawak…..antaranya…."lu mau masat aarr"(Dialog oleh Tawkey besar – David Teo) Terima kasih kanda kerna bawa saya pi tonton ini wayang gambar….nanti saya kasi masat hor…..

Ahad kami ke Melaka Bandar Bersejarah. Ke majlis perkahwinan abang seorang kenalan. Terima kasih kerana menjemput MAS!!!

Oleh kerana sudah lama tak ke Melaka…

Anak2: Ayah…..jom la bawa kita orang jalan-jalan ayah. Muzium rama2 ke, pegi kat kapal besar cam dlm gambar tu ke…….pegi kubur hang jebat ke…buleh la Ayah.

Ayah:  Buleh…buleh….lepas ni ayah bawa.

Lepas majlis kawin..sesi jalan-jalan di bandar Melaka.

Anak2:  Ayah….oh ayah..kenapa ayah bawa kita orang kat jalan ni dah 3X ?

Ayah:  Ntah..ayah pun dah pening. Kita balik dulu la k. Nanti kita datang lagi..kita bawa peta…..ayah dah lama tak datang sini. (Dtg 13 tahun dulu masa baru kawin….)

Anak2:  Ala ayah ni……(merajuk)

Ayah:  Ibu tak larat nak jalan la (Alasan munasabah). Ayah blanja makan pizza hut mau?? Hari khamis ayah bawa pi Taman Rama2 kat KL..janji… mari undi..sapa nk makan pizza angkat tangan…

Semua pun angkat tangan.  Semua pun dah lapar…sebab hujan sudah mula turun renyai2. 

Alhamdulillah kerana dikurniakan anak2 yang senang dipujuk. Beres….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s