Monthly Archives: September 2008

Cuti Hari Raya Bermula

Standard

Cuti bermula hari ini. A lot of things need to be done actually at home. Nak mengemas itu ini, nak iron baju n kalau boleh nak buat cookies sikit.  Bahan dah dibeli tapi nak mula tu yg susah. Anyway….must try today…harap2 berjaya menghasilkan 2-3 jenis b4 raya menjelang. Plan raya tahun ni actually just wanna spend the raya at home…tak balik kg due to budget lari sikit la beb. But than….although that is the plan since 2-3 weeks back….ysterday nite hubby dah cam mumbling a bit.

Kanda:  Raya ni kat sini sunyi kut. Ramai org balik kg agaknya.

Aku: Ala..takpe la…sesekali raya sunyi2. Kita lepaq rumah la kanda. Spend the day tengok tv and tunggu org dtg beraya. (sebenarnya dh dpt agak dah…ni mesti case nk tukar plan balik kg ni)

Kanda: ye la..tp kalau kita balik kg sehari dua pun ok kut. Cuba tanya budak2…depa nk balik tak?

Aku: kanda ni..bdk2 kalau ditanya tentulah nk balik.

Kanda: ye jugak…tp kita balik la kut. Ramai berkumpul kt kg cam biasa. Qaseh pun depa belum tengok lagi. tengok keadaan la …kalau agak2 nk balik, kita balik la. Camner?? (Ha..kan dah gitau..kanda actually memang nk balik kg macam every year tu)

Aku: ye la……saya ikut je.

Myself memang tak kisah. It just that this year we are actually trying to reduce the expenses a bit. Ye la balik kg..jauh wor…dgn minyak dgn  tol..belanja besar gak tu. To be there at hubby kg every year memang best sebenarnya. Kg tu yg tinggal is hubby makcik-makcik and bila raye…semua adik beradik MIL akan berkumpul termasuk hubby sis n bro. memang meriah la sebab berkumpul, masak n makan beramai-ramai. Once sampai kg…duit akan di collect from every family n pas tu macam2 la…dan agenda yg paling tak boleh miss is BBQ nite. Best sungguh.  Budak2 dulu kecik2 so diorang macam tak kisah la..balik ke tak balik kg. La ni..depa dah besar2 so..semua dah rasa seronok dgn apa yg ada kat kg tu (kg hubby dkt dgn kuala sungai n chalet tempat org bercuti) tu yg depa pun beria-ria ajak balik kg since day 1st ramadhan. Asyik tanya je….Ayah..Ibu…jomla kita balik kg. Best la…kitaorg suka lah jalan jauh2 naik keta. lagipun sana best la…boleh mancing, boleh tengok sampan. Jom la ayah….jom la ibu. OK la..for sure, once we inform anak2 bout our plan to balik kg ni..for sure they will be happy sungguh.

For my side, mak stay near by…and biasanya adik2 akan plan bila nk berkumpul and than kami akan berkonvoi berhari raya ke rumah-rumah yg patut diziarahi. Takde masalah coz for my side….mak and pak sedara semua kat area KL, PJ and Klang je. Ni pun belum plan ni…….

Kak Maz……thanks so much for the duit raya yg u bagi kat budak2 ni ya. Banyak tu kak! Jgn lupa datang rumah with ur hero Ahmad Tanaiim tau….

Qaseh… still macam tak caya u are now part of the family my honey.  Pagi ni bila ibu tengok Qaseh tido….perasaan tak percaya tu masih wujud. U are almost 6 months now. Ibu bersyukur dikurniakan Qaseh dalam waktu2 begini sayang….jom kita balik kampung. Ayah cam so excited to show u to everybody there.

Sabrina, Shafiq, Izzah & Shahir…..Anak2 ibu semua dah semakin besar sekarang. Seperti tahun2 yg lepas….hari raya kita kali ini pastinya meriah dgn kehadiran kalian. Ibu bersyukur kita dapat beraya bersama-sama lagi tahun ni. Syukur kepada Allah S.W.T kerana anak-anak ibu sihat dan dipanjangkan umur.  Be good k. kita balik kg dgn kereta kecik lagi tahun ni….seronok punya pasal…sempit pun no hal eekkk. Doakan keluarga kita dimurahkan rezeki…insyaALLAh tahun depan..dapatlah kita tukar keta besar sikit agar lebih selesa. Almaklumlah….Qaseh pun sat lagi semakin besar. hehe…

Ok la….cukup sampai sini. Nak gi buat cookies jap sementara semangat masih berkobar2 ni. Entah jadi ke tidak…itu belakang cerita. tak jadi takpe…askar ramai boleh tolong habis kan….hehe.

Have a nice day everybody..Selamat Hari Raya dan Selamat Bercuti. Drive carefully to all yg nak balik kampung today.!!!

Kad Hari Raya

Standard

Hari ni masuk hari ke 17 kita puasa ya. Sampai semalam, tak ada sekeping pun kad hari raya diterima. Almaklum..la ni nak wish hari raya…sms je. Senang, jimat n cepat. Tapi rindu jugak nak dapat kad hari raya macam dulu-dulu. Takde org nak bagi ke??  Tengah sedih2 tetiba pagi tadi dlm kereta terpandang sesuatu dalam handbag. La….kad hari raya buatan sendiri rupanya.

Bila buka…rasa sungguh terharu. Bukan sebab terharu dgn kad buatan sendiri tu.(sebab kad2 tu cikgu sekolah suruh buat tu)..tapi perkataan yg ada dalamnya.  Ooooo..anak bujang yang bagi….Shahir.  Siap dgn dekorasi lambang hati, ketupat, bunga, bulan, bintang and awan pun ada.  Di muka depan bujang tu tulis…..Kepada Ibu tercinta. Didalam ditulis, “Wahai ibu yang tercantik, ampun kan lah dosa Shahir ya……” Daripada: Shahir. Ala..soo sweet n TQ my hero.  Sat-sat lagi….the balance 3 akan create jugak la tu. Jadila..tak dapat dari org lain..dapat dari my honeys n my heroes pun dah cukup mengembirakan.

Itu lah anak2 kita ya. Kecik2 kita la yg tercantik dan terbaik di mata dia. Kita la yg paling dia sayang..maknanya…Ibu lah segalanya.  Tapi esok bila dah besar panjang…dah ada mata air dah ada buah hati….yg tu pulaklah tercantik dimata dia.  Emmmm….apo nak dikato.. hehe. kadang2 bila bercakap pasal anak2 ni,  terusik jugak hati.  Ye la…..kalau nakal n walau kena pukul sekali pun..lepas tu…they will always forgive.  They never keep it in their heart. SIncere kan anak2 kita ni.

Aku bersyukur ke hadratMu, kerana mengurniakan kami berdua anak2 yang baik dan sihat. Alhamdulillah!

PICC – last week pi buka puasa kat sana. Food…not bad..sedap n banyak variety.  Sesuailah dgn harga n yg paling penting….children below 12 FOC. For myself yg ramai anak ni rasanya cukup gembiralah kalau ada mana2 hotel yg buat jamuan berbuka puasa dan anak2 tak yah bayar.  Ada tempat lain offer camtu tak??

Kanda – Outstation since Saturday last week.  Buka puasa tanpa kanda…masih OK.  Yg tak tahan tu bila waktu sahur…..budak2 ni bila ayah dia takde..makan pun lebih kurang je n tak berselera. Tak best depa kata..ayah takde.  Emm…tak sabar nak tunggu hari Jumaat..kanda balik.

Shopping…..eemm..ni lagi satu. Ingat weekend ni nak pi sogo. Yg penting baju budak2.

Lagu raya dah berkumandang di ofis ni. Mood raya dah membuak2 ni. Another 1 week to go..lepas tu cuti raya bermula…..yeeeaayyyy…

Ramadhan

Standard

Alhamdulillah…sampai juga kita ke Ramadhan 1429 ya. Tahun ni nampaknya puasa anak2 berjalan lancar. Dah lama rasanya tak update blog…..banyak juga perkara berlaku sampai ada yg dah terlupa pun.

Bermula ramadhan tempohari, along terjangkit chicken pox, than izzah dan angah….la ni baru ok sikit. Shahir n Qaseh belum terjangkit lagi..harap2 takde la sampai habis raya nanti.UPSR pun dah berlalu. Along?? Bila ditanya kata dia..ok…boleh buat..ada senang ada susah. eemmmm…takpe lah dear, dah berusaha jadi tengoklah nanti keputusannya.

Mak – la ni busy sesangat dgn kuih raya. Alhamdulillah…kuih raya mak support ckit. ye la……ada qaseh..masa takdak la…(hehe..alasan je tu)

Abah – macam biasa..cool je. Awal2 dah tanya kami nk beraya dimana tahun ni. Rasanya beraya di rumah sendiri agaknya. Dapat save budget…hehe. Jadi, sesapa yg agak2 sesat di Sepang..buleh la datang singgah rumah ye. Pintu sentiasa terbuka..insyaallah.

Bunga Api – sebelum puasa hari tu, pi putrajaya tengok pertunjukkan bunga api. Traffic punyala sesak..crowded lak tu. Dah anak2 beriya2 mengajak, kami pi jugaklah. Tak nyesal pun….best!!. Qaseh pun bukan main excited lagi dengar bunyi bunga api.

Big Apple Seremban – Dah 2 kali pi jenguk asyik abis je.  Before ramadhan sempat singgah petang, tengok ada lagi…sapu 3 kotak. Ha….lepas geram apalagi…makan sampai muntah. haha…..

Esok nk berbuka di PICC. Syyhhh…orang belanja…best!!