Cuti Hari Raya Bermula

Standard

Cuti bermula hari ini. A lot of things need to be done actually at home. Nak mengemas itu ini, nak iron baju n kalau boleh nak buat cookies sikit.  Bahan dah dibeli tapi nak mula tu yg susah. Anyway….must try today…harap2 berjaya menghasilkan 2-3 jenis b4 raya menjelang. Plan raya tahun ni actually just wanna spend the raya at home…tak balik kg due to budget lari sikit la beb. But than….although that is the plan since 2-3 weeks back….ysterday nite hubby dah cam mumbling a bit.

Kanda:  Raya ni kat sini sunyi kut. Ramai org balik kg agaknya.

Aku: Ala..takpe la…sesekali raya sunyi2. Kita lepaq rumah la kanda. Spend the day tengok tv and tunggu org dtg beraya. (sebenarnya dh dpt agak dah…ni mesti case nk tukar plan balik kg ni)

Kanda: ye la..tp kalau kita balik kg sehari dua pun ok kut. Cuba tanya budak2…depa nk balik tak?

Aku: kanda ni..bdk2 kalau ditanya tentulah nk balik.

Kanda: ye jugak…tp kita balik la kut. Ramai berkumpul kt kg cam biasa. Qaseh pun depa belum tengok lagi. tengok keadaan la …kalau agak2 nk balik, kita balik la. Camner?? (Ha..kan dah gitau..kanda actually memang nk balik kg macam every year tu)

Aku: ye la……saya ikut je.

Myself memang tak kisah. It just that this year we are actually trying to reduce the expenses a bit. Ye la balik kg..jauh wor…dgn minyak dgn  tol..belanja besar gak tu. To be there at hubby kg every year memang best sebenarnya. Kg tu yg tinggal is hubby makcik-makcik and bila raye…semua adik beradik MIL akan berkumpul termasuk hubby sis n bro. memang meriah la sebab berkumpul, masak n makan beramai-ramai. Once sampai kg…duit akan di collect from every family n pas tu macam2 la…dan agenda yg paling tak boleh miss is BBQ nite. Best sungguh.  Budak2 dulu kecik2 so diorang macam tak kisah la..balik ke tak balik kg. La ni..depa dah besar2 so..semua dah rasa seronok dgn apa yg ada kat kg tu (kg hubby dkt dgn kuala sungai n chalet tempat org bercuti) tu yg depa pun beria-ria ajak balik kg since day 1st ramadhan. Asyik tanya je….Ayah..Ibu…jomla kita balik kg. Best la…kitaorg suka lah jalan jauh2 naik keta. lagipun sana best la…boleh mancing, boleh tengok sampan. Jom la ayah….jom la ibu. OK la..for sure, once we inform anak2 bout our plan to balik kg ni..for sure they will be happy sungguh.

For my side, mak stay near by…and biasanya adik2 akan plan bila nk berkumpul and than kami akan berkonvoi berhari raya ke rumah-rumah yg patut diziarahi. Takde masalah coz for my side….mak and pak sedara semua kat area KL, PJ and Klang je. Ni pun belum plan ni…….

Kak Maz……thanks so much for the duit raya yg u bagi kat budak2 ni ya. Banyak tu kak! Jgn lupa datang rumah with ur hero Ahmad Tanaiim tau….

Qaseh… still macam tak caya u are now part of the family my honey.  Pagi ni bila ibu tengok Qaseh tido….perasaan tak percaya tu masih wujud. U are almost 6 months now. Ibu bersyukur dikurniakan Qaseh dalam waktu2 begini sayang….jom kita balik kampung. Ayah cam so excited to show u to everybody there.

Sabrina, Shafiq, Izzah & Shahir…..Anak2 ibu semua dah semakin besar sekarang. Seperti tahun2 yg lepas….hari raya kita kali ini pastinya meriah dgn kehadiran kalian. Ibu bersyukur kita dapat beraya bersama-sama lagi tahun ni. Syukur kepada Allah S.W.T kerana anak-anak ibu sihat dan dipanjangkan umur.  Be good k. kita balik kg dgn kereta kecik lagi tahun ni….seronok punya pasal…sempit pun no hal eekkk. Doakan keluarga kita dimurahkan rezeki…insyaALLAh tahun depan..dapatlah kita tukar keta besar sikit agar lebih selesa. Almaklumlah….Qaseh pun sat lagi semakin besar. hehe…

Ok la….cukup sampai sini. Nak gi buat cookies jap sementara semangat masih berkobar2 ni. Entah jadi ke tidak…itu belakang cerita. tak jadi takpe…askar ramai boleh tolong habis kan….hehe.

Have a nice day everybody..Selamat Hari Raya dan Selamat Bercuti. Drive carefully to all yg nak balik kampung today.!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s