Jakarta & Bandung

Standard

This slideshow requires JavaScript.

Dah hampir sebulan berlalu, baru punya masa untuk nukilkan mengenai pengalaman di sana. Pemergian disertai oleh tenaga pengajar daerah rezeki yang rata-rata berumur dalam lingkungan 50-60 tahun. Yang muda hanya boleh dibilang dgn jari. Salute kami buat semua orang lama kerana sangat kuat dan bersemangat sekaligus dikurniakan kesihatan yang sangat baik sehingga boleh kalah kami yang muda belia ini dari hari pertama sehingga hari terakhir.

Hari Pertama

Tiba hampir petang dan kesesakan jalanraya menyebabkan tiba di Engking agak lewat. Tetapi suasana dan santapan yang sangat sedap meredupkan banyak hati yang sedikit tergugat gelisah. Pemuzik jalanan yang punya suara mengancam dan menyanyi dalam bas walau hanya berbekal gitar membuatkan kesesakan jalan tidak terasa membebankan. Bermalam di Belpelkes (Balai Perawatan Kesihatan) dgn kemudahan tip-top juga tidak menghampakan langsung.

Hari Kedua

Bangun dengan bersemangat tetapi disulami batuk sejak tiba semalam. Kanda dengan perihatin syorkan saya ambil sesudu ubat batuk buat keselesaan. Dek kerana mahu cepat sembuh, bukan sesudu malah dua sudu yg saya teguk. Hasilnya, tatkala mahu tiba di Tanah Abang, saya jadi sangat mengantuk dan memijak tanah juga seakan tak jejak. Setengah hari di Tanah Abang, termampu saya hanyalah cubaan demi cubaan menahan mata dari terpejam. Nasib ada kanda yang mendukung dan melayan Qaseh. Banyak masa saya hanya bersandar disetiap kedai yang kawan2 singgah bagi menahan diri. Dari Tanah Abang, kami ke Ancol Beach tatkala kesan ubat hampir hilang dan saya menjadi seperti saya yg sebelum-sebelumnya. Ralat kerana tak dapat bershopping gila-gila di Tanah Abang.

Kata kanda: Ada hikmahnya tu hang makan ubat batuk pagi tadi. Takdelah hang berhabis duit shopping yang bukan-bukan.

Amboi, sedap je kanda nye alasan ya. Tetapi RALAT tetap ralat tau….

Hari Ketiga

Usai subuh, lekas-lekas bersiap untuk perjalanan ke Bandung. Nah… berjam-jam dalam bas, sampai juga kami ke Tangkuban Perahu. Gunung berapi yang tidak lagi aktif dan punya sejarah dan mitos tersendiri. Gunung itu seaakan perahu terbalik dek kerana marahnya si jejaka apabila buah hati menolak cintanya dan cinta di tolak kerana buah hati tersebut tersedar semasa berkasih-kasihan bahawa jejaka itu sebenarnya adalah anak bujangnya yang sudah lama tidak bertemu kerana merantau.

Turun dari gunung, kami ke perkampungan Anglung dijamu dengan persembahan dan makanan Sunda yang sangat sedap. Petang kami sempat singgah di Factory Outlet  tetapi hanya sebentar. Impian ke Kartika Sari juga tidak kesampaian kerana tidak punya cukup waktu. Malam dijamu nasi padang dan sampai ke Belpelkes keletihan sehingga saat kepala diletakkan dibantal…terus hanyut lena tanpa mimpi yg dapat menerobos masuk.

Hari Ke empat

Bersiap untuk pulang dengan membawa kenangan manis. Qaseh saya seperti selalu2 memang tidak menghampakan. Telatah dan moodnya yang tak berangin langsung mendapat pujian yang bermacam-macam. Manja bukan main Qaseh saya ini dengan semua orang yang dipanggilnya nenek.

Seronok dapat bercuti beramai-ramai begini bukan. Kalau ada rezeki…..nak bawa satu keluarga pula bercuti selepas ini. Tak dapat ke luar negara…dalam negara pun sudah cukup baik.

Langkawi…..Kuching…….dalam perancangan. InsyaALLAH….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s