Syawal 1431H

Standard

Bersyukur kerana berjaya menyudahkan tanggungjawab di bulan Ramadhan dan bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana berkesempatan meraikan Syawal 1431H.

Rancangan berbaju tema warna biru air tahun ini..terbantut lagi. Gara-gara ketua rumah tak punya saiz yg sesuai. Puas sudah mencari masih juga gagal. Yang sempat mengikut tema hanya bujang saya Shafiq, Shahir dan dara saya Sabrina.  Dek kerana perancangan yang disaat akhir, impian mengikut tema tidak tercapai dan hasilnya wujudlah pelbagai warna di pagi hari raya.

Usai solat sunat Aidilfitri kami  berkumpul di rumah mak & abah. Adik no 2 saya tak dapat turut serta kerana beraya dirumah mertua tahun ini.

Tengahari kanda solat Jumaat di Ampang rumah peninggalan atuk yang dipenuhi sanak saudara yg datang dari melaka dan entah dari mana-mana. Seronok betul…..berjumpa setahun sekali dan masing-masing sibuk bertanya khabar menyapa tentang letak duduk hal masing-masing dan perubahan anak-anak…cucu-cucu ….yang semakin membesar memang sangat ketara. Saat menyeronokkan adalah apabila mau pulang.  Macam keretapi diperhimpunan sekolah anak-anak ini beratur mengambil duit raya dari seorang ke seorang. Masa inilah yang dewasa berasa gah tentunya bak orang kaya dermawan yg baik hati memberi ‘angpau’ lagaknya.

Mari sini cepat…sapa nak duit raya…beratur..beratur……..ewah!!

Petang..baru kami ke rumah bapa mertua saya dan berkumpul dgn keluarga yg menziarah nun jauh dari Sg Petani dan balik lewat malam ke tempat hati digantung.

Sikecil saya Qaseh Fatihah pula sudah pandai meminta duit raya. Belum sempat sampul bertukar tangan..lekas salam dihulur minta disambut sambil mulut laju menuturkan “Terima kasih…..”. Hehe..itu bukan saya yg ajar tau.

This slideshow requires JavaScript.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s