Buah hati di asrama…

Standard

Sebulan dua ini..ada teman-teman yang terpaksa melepaskan anak tersayang ke asrama aka daerah ilmu. Walaupun jauh atau dekat..yang pasti tetap berpisah sementara dan anak-anak ini dibiarkan untuk belajar berdikari dan berdiri atas kaki sendiri tentunya.

Hati si ibu mahupun ayah pastinya terkesan malah dihimpit ribuan galau senantiasa. Meninggalkan anak tersayang nun jauh dari mata pastinya mendahulukan resah. Baru saja tadi, teman di daerah rezeki meluahkan isihatinya. Bimbangnya melangit tidak kepalang..sukar sekali mahu mengusir khuatir katanya.

Saya lantas berkongsi rasa. Dengan senyuman memujuk…saya minta dia segera nyahkan rasa bimbang itu. Anak-anak ini baru memulakan fasa pertamanya. Bulan-bulan terawal ini masih lagi tercari-cari apa istimewanya berada di asrama. Percayalah kata saya….beri sedikit masa lagi…anak ini nanti akan kemudian menjadi serasi dengan cara hidup itu dan mula belajar berdikari langsung bila pulang ke tempat hati digantung..akan pula sering mahu pulang segera bertemu kawan-kawan dan memulakan hari-hari indah di asrama.

Mari..saya kongsikan cetus rasa dara saya, Nur Sabrina di awal-awal ditinggalkan dulu. Kad diposkan ke rumah..dan saat kata-katanya saya baca…dada saya mula tersendat dan air mata menitik tanpa malu-malu.

Assalammualaikum,

Ibu, firstly ina nak cakap….Hapy Mother’s Day. Ina doakan ibu panjang umur, murah rezeki, tenang selalu.

Ibu, ina memang x thn duduk kat sini..tapi ina akan cuba tahan. Sbb ibu dah habis banyak duit buat ina. So, kenalah bertimbangrasa. Ina tahu, pilihan ibu ayah semestinya the best.

Ibu, biasalahkan perasaan mcm ni. Ina x biasa dok sini lagi. Ibu,,malam nanti ina call ibu eyh. Bubye ibu..sayang ibu..rindu ibu. Demi ibu, ina sanggup tinggal kat sini..

p/s: Habis basah kad ni…Airmata meleleh…hehe..sory kalau x cantik

From:

Along..sayang ibu sangat-sangat.


Sedih kan. Kalau ikutkan hati memang nk ambil bawa balik tapi kita sebagai ibu ayahlah yg kena kuatkan semangat. Akhirnya…tahun ini tahun ke tiga Along di asrama. Dah selesa saya kira. berlama-lama cuti dirumah…mula mahu segera pulang ke asrama bertemu kawan-kawan.

Buat teman yang melalui perkara yang sama.

Bersabarlah….

Anak dan kita sendiri perlu masa untuk menyesuaikan diri dan keadaan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s