Imun

Standard

La ni…kalau bawa kereta..saya rasa makhluk-makhluk yg berada di sepanjang jalanraya tu dah tak takut lagi dengan kereta.

Seingat saya, semasa kecil dulu..dengar je bunyi kereta..cepat-cepat ke tepi walau keretanya masih belum pun kelihatan. Bukan itu saja….deruman kereta saja boleh buat saya dan kawan-kawan dan mungkin juga anda semua bersiap-siaga untuk menjaga keselamatan masing-masing. Betul kan?

Tapi sekarang……dah IMUN barangkali. Sering..bila di jalan raya, kebanyakkan penunggang motor pun sudah seperti tidak sayangkan nyawa. Bukan semua ya. Sebilangan saja….malah asyik sebuk memotong nun hampir-hampir kereta pula yang dihimpitnya. Berderau darah kita yang memandu serta-merta.

Di jalan masuk ke taman pula..dengan hanya memandu setakat 10-15km sejam..kita pula yg perlu sangat-sangat berhati dengan kanak-kanak yang asyik bermain di atas jalanraya. Ibu-ibu yang ada berhampiran berkumpul bermesyuarat tingkap seperti tidak alpa. Keselamatan anak seakan dibiarkan. Berlari-lari manja anak-anak ini…dan terkedek-kedek pula sikecil…langsung kereta terpaksa dipandu seperlahan mungkin.

Bukan saja anak-anak…malah kucing-kucing yang ada di sekitar perumahan ini juga begitu. Kita ini pula yg terpaksa memberhentikan kereta memberi jalan dan kadang-kadang terpaksa keluar dari kereta lantas menghalau agar kucing segera beredar. Anda bagaimana? Ada mengalami situasi sama?

Saya yakin…..mereka dan kucing-kucing itu sudah IMUN barangkali.

Tidak takut dengan bunyi apatah lagi deruan kereta.

Errrmm……entahlah…..dunia..dunia….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s