Salam Ramadhan…

Standard

Salam Ramadhan!

Alhamdulillah sampai jua ke ramadhan kali ini. Dalam kepala ni macam2 plan nak buat…konon. Harap jadi kenyataan dan bukan hangat2 tahi ayam. Semangat begitulah..mulanya berkobar-kobar. Kalau tak dibaja…layu nanti akhirnya. InsyaALLAH mampu…..doakan yg terbaik je.

Jom..bersihkan hati yg dah berkarat. Jgn sampai hitam..bahaya. Belajar utk redha..menerima apapun dengan hati terbuka dan penuh terima kasih. Jgn gossip. Kalau ada yg ajak…lantas terlupa..brek cepat2. Ingatkan diri. Makan jgn berlebih-lebih..kurangkan pembaziran…poket tak cepat nipis..badanpun boleh jadi kurus. Bercakap tentang ibadah..eerrmmm ini yg paling utama. Kenapa letak last skali sebab rasanya semua org pun tahu tanggungjawab masing-masingkan? Apalagi..buat sehabis daya. Ingatan untuk semua terutama diri sendiri yg serba lemah.

Dah hampir seminggu puasa..baru sekali ke Bazar Ramadhan..janji dgn kanda..tahun ni pergi tak mau lebih 3 kali. Bukan apa….nafsu nafsi…membeli ntah apa-apa nanti. Sudahnya ke tong sampah. Perangai tahun dulu-dulu nak ditinggalkan. memang payah tapi takde yang mustahilkan. Baju raya…utk budak2 je dulu kot. Baju gi kerja opss..baju gi rumah org kahwin pun ada lagi yg masih elok dan tidak dipakai selalu. Save skit budget…boleh guna utk benda-benda lain. Biskut raya…eerrmmm…ada jualkan kat opis…komisen yg dapat tukar je dgn biskut raya… tak payah keluar duit..save lagi. Langsir? Tak perlu..yg lama boleh pakai lagi…jgn membazir.

Balik kampung ke agaknye? Ha..yg itu belum ada plan. Anak2 dah membesar…keta dah rasa makin kecik. Tak payah balik lah kut…selamat duit minyak n toll. Duduk rehat dirumah je..lagipun tak perlu bimbang..mak, abah dan mertua semua sepelaung je. Ziarah pagi petang pun boleh……

Iiishhhkk..apa yg melalut sampai raya nie. Puasa pun belum cukup.

Bukan apa…bila mood sudah mari mahu nulis….jari ni laju je tekan papan kekunci ikut kotak fikiran yang masih belum bersedia. Inilah hasilnya……layan je lah…asalkan sawang boleh dibuat sikit-sikit..hehe…

SALAM RAMADHAN untuk semua!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s