Tazkirah & Sekolah

Standard

 

Tadi pagi singgah KPT. Sewaktu berurusan di kaunter sejuk telinga terdengar  bacaan doa berkumandang…siap dengan translation bahasa melayu sekali. Bait2 doa yg dituturkan syahdu sekali. Kemudian disusul pula dengan tazkirah berkenaan Ramadhan.

Soalan bodoh yg saya tanya….”Puan….maaf tanya, doa dan tazkirah tadi tu tape ke live?

Live le cik. Tambahnya lagi..doa dan tazkirah dibacakan oleh orang yang berlainan setiap hari.

Bestkan. Sambil menunggu no dipanggil tadi pun saya sempat menjengah ke taska KPT yg terletak di hujung corner. Terlihat ramainya anak kecik bukan main tertib duduk breakfast….tiba2 fikiran melayang teringatkan Qaseh.

Petang, sewaktu di dalam kereta saya tanya:

Qaseh nak gi sekolah tak?

Nak..Nak..jawabnya sambil loncat2 happy.

Tiba2 Qaseh tanya……

Ibu…ooo..ibu. Nanti kat sekolah ada toilet tak?

Aaait..napa pulak? Adik nak poo poo ye?

Ye la….Adik kan tak pakai pampers. Nanti nak poo poo kat mana?

Amboi..jauhnya awak fikir. ……..butir bicara awak dah jelas. Kadang2 spontan je awak bercakap..sampai nak tergelak pun ada. Dah besar anak Ibu….al fatihah pun dah boleh hafal…comel je bila tengok mulut awak pot pet pot pet….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s