Kurma

Standard

Tadi pagi sewaktu mengoreng  bihun buat sarapan pagi..sempat juga mendengarkan ulangan topik Hari Jumaat dalam segmen IKIM sempena Hijrah bertajuk “Hijrah: Jalan Mahabbah Rasulullah”.

Tetamu Al Fadzil Sheikh Dr. Mahmud al-Maghlani (dari Madinah) sebagai tetamu bersekali Ustaz Rahmat yg terror berqasidah membantu mengalihbahasa secara spontan.

Antara beberapa intipati yg dibincangkan, saya tertarik dengan tazkirah berkenaan kurma. Kata beliau di sarankan makan 7 butir kurma sebelum makan apa-apa (sarapan pagi) dari 14 Muharram (Sabtu, 10/12) hingga 21 Muharram ini.

Katanya lagi, itu ialah sunnah Nabi SAW. Kurma apa pun boleh tetapi paling afdal ialah kurma Madinah@Ajwa. Fadhilat makan kurma ni yang disebut oleh Sheikh Dr.Mahmud ialah kita tidak akan terkena sihir seumur hidup (dengan izin Allah). Amalkan setiap tahun usulnya lagi.
Kurma ni banyak khasiatnya. Ingat lagi sewaktu saya dalam proses melahirkan Anwar Shahir, dari pagi tidak breakfast dan bila sakit pada jam 10 pagi teringatkan kurma yg sering ada sebagai bekalan dalam beg kerja. Hanya makan 3 biji dan mampu melahirkan Shahir dengan tenaga yg diperolehi hanya dari kurma tadi. Besar sungguh fadhilat kurma dan ada pelbagai lagi fadhilat lain sebenarnya….kurniaan Yg Maha Kuasa.
Advertisements

One response »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s