MRSM – Ujian Kecenderungan

Standard

Kelmarin ke MRSM Kuala Klawang yang bukan lagi asing tetapi dengan tujuan yg berbeza. Kalau selalu-selalu kerana menghantar dan menjemput pulang bujang Shafiq tapi kali ini untuk Nurul Izzah melalui ujian kecenderungan kemasukkan ke MRSM.

Nampaknya MRSM terpaksa membuat saringan yg terbaik kali ini dan bermakna peluang untuk menjadi warga MRSM tetap wujud cuma sedikit payah dan sukar. Ini adalah kerana termasuk Nurul Izzah ada lagi 19,000 calon lain yg juga memohon tetapi tempat yang mampu MRSM berikan hanyalah kepada 6,000 orang. Ramai sangat yang bijak pandai dan ramai juga yang sekarang mahukan anak-anak lebih berdikari sekaligus berada di daerah ilmu yang suasana pembelajarannya sudah pasti berbeza dengan sekolah harian.

Ujian selesai sudah. Sekarang hanya perlu berdoa dan terus berdoa diberikan pilihan yg terbaik dalam hidup. Allah Maha Mengetahui.

Eeehh..pagi tadi sepanjang jalan ke daerah rezeki saya senyum saja. Gara-gara dialog ustaz di rancangan Tanyalah Ustaz pagi tadi. Hari ni tajuknya santai dan  menarik iaitu berkenaan suami isteri. Yg membuatkan saya senyum saja ialah kata ustaz…

Kenapa dalam hubungan rumahtangga ini perlu ada yg merosot? Dulu…si isteri sewaktu baru-baru dikahwini, rajin betul sehinggakan menghidang pun terbaik…cantik saja hidangan di meja makan..kalau ada nasi-nasi yang disenduk ke pinggan berkumpul-kumpul..dilerai-leraikan agar senang si suami makan. Tapi sekarang, nak meleraikan nasi yg berkumpul-kumpul dalam pinggan suami pun jangan harap. Nah….di meja makan pulak sampai periuk nasi pun diletakkannya terus.

Itu contoh. Contoh yg telah menyebabkan saya senyum saja bila mengingatkannya.

Contoh yg telah menyebab kan saya tertawa dan melihat ke dalam diri sendiri mungkin…..hehe

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s