Monthly Archives: October 2012

Kejam ke?

Standard

Semalam adik ipar beri pisang muda. Untuk dibuat goreng petang-petang katanya. Simpan dalam bonet kereta selepas 2 hari baru teringat gara-gara sewaktu memandu terlihat ada semut hitam dok rayau-rayau happy hour di cermin. Pandang di dashboard pun ada. Diam-diam di kerusi pun ada juga. Cari punya cari..rupa-rupanya datang dari dlm bonet. uummpphhh..sempat juga saya picit 2-3 ekor tadi. kejam kan?

Dulu..masa masih muda..ceewah..and belum kahwin. Saya tak bunuh binatang. Terbanglah lipas depan mata…..pernah juga termasuk lipan dalam baju….syuuhh..syuuh..saya tepis dan halau saja. Semut yg kecil pun kalau termasuk dlm gula masa saya kacau air teh pun akan cepat-cepat saya selamatkan dengan sudu. Kesihan.

Itu dulu..tapi sejak jadi seorang ibu 16 tahun dulu hinggalah sekarang…saya dah jadi manusia yg kejam. Pantang ada binatang datang dekat dgn anak-anak akan cepat saya libas. saya hempuk sampai lunyai. Oohh…cepat betul manusia berubah kan. Kejam semata-mata mahu selamatkan anak-anak dari digigit dan diganggu.

Semalam masa saya spontan picit semut di cermin kereta, Qaseh tegur…

Ibu…kenapa ibu buat semut tu? Kan dia jalan-jalan je. Dia tak kacau kita pun.

Saya tergamam tapi sempat juga jawab…..iyalah. Kalau semut ni gigit adik…masuk dalam telinga nanti kan sakit.

Taaappiii…kan ibu selalu kata jgn kacau binatang. Nanti kalau dia tak balik rumah lepas tu mama dia tunggu dia lama-lama macam mana? 

Saya terkedu. Qaseh pandang saya sambil sambung…..siaaan semut tu. Siaaan mama dia.

Oucchh…rasa mcm kena cubit je kan.

Lately nie dok dengar dlm berita….buang bayi…..bunuh isteri…dera anak….eerrmmm….manusia  memang boleh jadi monsters kalau tiada iman. Kalau sudah tiada sabar dan hilang rasa kasih dan sayang. Semoga untuk kita semua, Allah cambah dan suburkan rasa cinta dan sayang dalam diri. Amin.

Advertisements

World Walking Day: Nestle @ Presint 3 Putrajaya

Standard

Subuh tadi masing-masing excited nak menempuh hari berjalan sedunia anjuran Nestle. Jam 6.00 pagi dh bertolak n amboi..ramai betul orang. Jangkaan untuk dapatkan 5500 orang menjangkau lebih 6000 dengarnya. Berbilang bangsa. kaum dan agama sama-sama berkumpul menjalankan aktiviti sihat untuk jantung.

Si kecil Qaseh pun teruja juga. Kalau orang lain mampu berjalan 5000 sampai ke PICC dan kemudian patah balik ke Palace of Justice…saya, Along n Qaseh hanya mampu habiskan 4000 langkah sahaja. Jadilah….berpeluh jugalah ketiak dibuatnya. Yg seronok sebab dapat jalan pelan-pelan bersama keluarga. Tiada apa yg nk dikejar…tiada hadiah pun. Hanya seronok dan bergumbira jalan kaki bersama-sama.

Nah..sedikit foto yg sempat di snap…

This slideshow requires JavaScript.

Positifkan Diri

Standard

Orang kata kalau stress kita akan melakukan kerja dgn lebih baik. Ye ke?

Baju dlm bakul dah membumbung 3-4 hari tidak berlipat. Sebab stress…tiada mood mahu nonton tv. Akhirnya buat keputusan untuk duduk di bilik saja lipat baju sambil kepala otak berpusing ligat kejap2 rewind…kejap2 pause….hal-hal yg berlaku sepanjang hari. Sedar tak sedar..baju yg tadi membumbung sudah pun selesai dilipat. Akhirnya…..saya aka pompuan stress berjaya melakukannya dgn mudah.

Saya selalu tertarik dgn tulisan2 Ustaz Pahrol Mohd Juoi. Bercakap tentang stress tadi….saya teringat nasihat2 yg pernah Ustaz Pahrol kongsikan antaranya:

1. Dalam kehidupan..jgn mengharapkan kesempunaan. Bunga yg kita berikan jgn diharap bunga juga yg akan kita terima sbg balasan. Tetapi apakah kerana tidak mendapat balasan lalu kita mahu terus berhenti berbuat kebaikkan? Jangan! tetapi fokuskan ia sebagai satu tanggungjawab.

2. Dampinglah mereka yg positif. Siapa kita pada masa akan datang dicorakkan oleh dengan siapa kita bergaul dan buku apa yg sering kita baca.

3. Berhati-hatilah memilih orang utk kita dampingi. Jauhi “toxic people” yg sering menusuk jarum-jarum umpatan, ngadu domba dan rasa pesimis dalam kehidupan.

4. Jika jiran..teman atau kenalan kita itu ialah mereka yg tidak “melahirkan” sesuatu yg baik dan positif daripada kita, mengapakah tidak kita buat sedikit penyesuaian? Kita berhak untuk meletakkan satu jarak agar tidak “dijangkiti” oleh sikap negatif mereka.

5. Ingat, teman rapat kita ialah mereka yang membantu kita mengeluarkan sesuatu yg terbaik dalam diri kita.

Jadi, kekalkan sikap positif kerana tanpanya sikap negatif  hanya akan menyedut tenaga dan keceriaan dari diri kita. Agar lebih bahagia dan tenag dalam hidup…jom kita tinggalkan keegoan, kepentingan diri, ketakutan dan sikap sukar memaafkan. InsyaAllah..Allah akan berikan ketenangan dlm hati kita.

 

Happy Birthday to Along & Angah

Standard

 

My dearest eldest Nur Sabrina Zubairi is sixteen this year (19091996)

and

my encem boy Muhammad Shafiq Zubairi is now fifteen (13101997)

Tiada yg lebih penting dari mendoakan kesihatan yg baik buat both. Semoga terus-terusan menjadi anak yang baik, mendengar kata dan dikurniakan hati yg penuh perasaan kasih sayang serta kecintaan yang kukuh kepada Yang Maha Esa.

Happy birthday sayang !!!  Big hug for both!!

PMR 2012

Standard

Bujang Shafiq PMR tahun ni. Walau beberapa bulan lepas..masaalah ngantuk sudah sedikit selesai..masih juga cuak tentang kemampuan dan keupayaan empunya diri. Weekend sebelum PMR kami sempat jenguk. Bimbang katanya. Masih juga ngantuk walau tidak lagi teruk. Effort ada utk study sbb dah ketinggalan kerana tidak buat early preparation.

“Ibu n ayah doakan angah k” pesannya. Dia kami tinggalkan. Kesihan. Stress kerana sebagai warga yg tinggal di asrama, expectation orang keliling sangat tinggi. Impian 7A atau 8A semacam harus jadi kemestian dan itu memang stress. Nak menambahkan stress lagi..harus pula mendapat sekurang-kurangnya 6A dan tiada C untuk kekal menjadi warga MRSM. Kekadang…bila fikirkan semula..alangkah baiknya kalau bersekolah di sekolah harian saja. Masih juga boleh mencapai kejayaan tapi tidaklah perlu melalui tekanan yang sebegini.

Semalam Shafiq menelefon. Dicorong sana dikhabarkan dia sihat-sihat saja. Tentang PMR…..boleh buat katanya tapi… Tapi apa tanya saya? “Angah masih ngantuk ibu”. jawabnya. Saya nasihatkan….jgn tidur lewat. Mengantuk pun mesti tahan sehingga selesai jawab kertas exam. “Tak boleh Ibu”. pintasnya pantas. “Angah kena tidur sekejap baru fresh jawab exam”. Apa?? Terkejut saya dan kanda dibuatnya. Tidur sekejap?? Masa peperiksaan berlangsung?? Mana mungkin boleh buat begitu. Inikan peperiksaan besar. Mana perasaan risau dan bimbang?? Masih mahu tidur? ini masaalah serius ni..getus hati saya. Kanda ambil alih…beri nasihat mana yg patut utk hadapi peperiksaan esok.

Pagi tadi saya sms kawan2nya. (Shafiq tidak saya bekalkan hp..itu kehendaknya).

“Salam. Minta tolong sampaikan pesan pada Shafiq Z agar jangan tidur semasa exam berlangsung. Bawa air utk diletak diluar agar nanti boleh minta permission basuh muka kalau mengantuk ya.”

Baru sekejap tadi shafiq beritahu…..dia tidur juga. Cuma sekejap katanya sebab pengawas peperiksaan kejutkan.

Gulp….saya dan kanda telan liur. Fikiran jadi risau. Sungguh. Terkedu…

The Hijab Diaries – From Sweet 16 to Hijabi b4 16 by Gabrielle Deonath

Standard

Catatan menarik dari si manis 16 yg mahu saya kongsikan bersama…..

There is one thing that little girls dream about: getting older. Since I was four years old, I’d been dreaming about turning the golden age of sixteen. I watched shows, like My Super Sweet 16 on MTV, and I thought I would plan every detail of my Sweet 16 party with my cousins. I thought I would have an amazing teenage life, like they show on all the TV shows and movies: an unforgettable Sweet 16 party, the cutest boyfriend, the best clothes, my driving license, etc. I imagined I’d be living the good life.

I’ll be sixteen in two months and let’s just say life didn’t turn out exactly how I had once pictured it. I just finished my sophomore year of high school with grades that I’m truly proud of. Allah subhanahu wa ta`ala (exalted is He) blessed me with a powerful brain. I’m starting a college summer class and I’m volunteering at the local children’s museum. This past Monday was my first day. Monday was also the day I became a hijabi (someone who dresses modestly, including wearing a headscarf).

This decision has been on my mind for about eight months. After many months of going back and forth, I finally decided in April that I would start wearing hijab. Many factors motivated me to do so, starting with the Saturday Sisters’ Class I attend weekly. Our teacher is a wonderful speaker and instead of falling asleep during her lectures, I anticipate them all week. Then, a reality show came out on TLC called All-American Muslim about everyday Muslims and Islam’s effect on their lives. It was the first time my religion was represented in a positive light by real people. Seeing the life the more religious cast led made me start to consider this life-changing decision. On Twitter, I asked two of the hijab-wearing sisters from the show, Suehaila and her sister Samira, for advice on this decision and they gave me words of encouragement that made me feel like no matter what I chose, I’d be ok. While this lifted my spirits, I was still confused about what I wanted to do.

I needed to be completely sure of my decision, so I went to every teenager’s favorite place, YouTube. I searched the word “hijab” and I found tutorials by many people, but the ones by the user Amenakin stuck out the most. She seemed like the best kind of role model and I was hooked to her videos for guidance and inspiration. I found lectures by Ustadh Nouman Ali Khan, which were funny and intriguing, but also taught me more about Islam. I found Muslim comedians, like Baba Ali, FouseyTube, and Omar Regan who helped demonstrate to me that you can still have a good time and stay within the fold of Islam. I’ve also informed myself about the best example in Islam, the Prophet Muhammad ﷺ (peace be upon him).

Now, as easy as this sounds on paper, it was a process. I was a singer and a dancer, who listened to music every free moment I had and loved watching Bollywood movies. It started with removing all the songs from my iPhone. That alone didn’t do the trick though. Abstaining from music is a struggle I deal with day by day. Then, after many therapeutic sessions with my school’s social worker, came the final decision to wear hijab. After that, I told the people closest to me about my decision and I started to mentally prepare myself for what was to come. Not every reaction was pleasant and I had to deal with the reality that wearing hijab couldn’t be to please anyone, except Allah (swt). I revamped my wardrobe with more modest clothing and started my hijab collection. I bought my first Islamically acceptable swimsuit, with head-to-toe coverage. Just yesterday I took down all of my Facebook pictures.

It’s been four days since my first day as a hijabi and it’s been a satisfying experience. I have more self-respect and I can tell people respect me more, as well. The people I’ve come across in these few days have judged me by my personality and demeanor.  It is frustrating when it’s hot outside and I’m continuing to learn efficient ways to dress modestly for the hot weather.

As my sixteenth birthday comes around, I may not be having any party, but I have much to be proud of; I may not have the life I desired as a young child, but I have a life that holds the highest reward, the blessings of Allah (swt). I was guided to this path and my parents couldn’t be happier. Not only are they proud of the strong person I’ve become, but they are also delighted by the amount of money they’re saving by not throwing me a Sweet 16. Allah (swt) really is the Most Merciful.