MRSM Tun Ghafar Baba…kami datang…..

Standard

Siang tadi di daerah rezeki…dihambat kesedihan dek kerana farewell di Nilai Spring buat teman yg sudah hampir 5 tahun bersama. Pn Azmah yg sudah umpama mak di pejabat dan Kamal Ariffin yg juga bak adik sendiri. Banyak kenangan manis yg wujud. Selau-selalu saat turn saya beri ucapan..tetap juga ada kesedihan..tergenang juga air mata…tetapi susah mahu tumpah. Tapi tadi..saya yg mulanya yakin diri cukup kuat mcm biasa telah salah menghakimi diri. Saat satu-satu nama saya sebut terus saja saya jadi manusia yg penuh emosi. Mencuba juga menjadi kental tetapi tetap juga gagal..jadinya..mata-mata lain yg melihat terhanyut sedih sama.

Arrggghh….sungguh saya sayang mereka berdua ini. 

Baru sekejap…sedih yg tadi siang terubat sudah. Impian Shafiq mahu jadi dari anak didik MRSM Tun Ghafar Baba tercapai sudah. Dihujung sana dikhabarkan gembiranya terbatas kerana kawan baiknya tidak ikut sama. Kawan baik yg telah banyak membantu dia mengecap keputusan terbaik PMR lepas. Kawan yg sama-sama memberi dorongan semasa dia tersedar dari kelalaian serta kemalasan yg berada di tahap paling atas. Kawan-kawan yg tidak sesekali meninggalkan dia di belakang. Sedih katanya.

Saya pujuk dia untuk terima itu sebagai ketentuan Allah. Terpilih antara yg terbaik adalah satu anugerah terindah. Ooohh..sungguh saya terasa diri terlalu banyak berhutang dgn Allah. Saya masih belum mampu menjadi hambanya yg terbaik tetapi Allah tetap juga memberikan rahmatnya tanpa disangka-sangka. 

Terima kasih Allah SWT.

MRSM Tun Ghafar Baba……kami datang.

MRSM Kuala Klawang ditinggalkan dengan kenangan istimewa. Terima kasih kepada semua tenaga pengajar yg mendidik dgn penuh dedikasi dan sepenuh jiwa.

Sedikit info berkenaan MRSM TGB…

Established in 1981. Located in the district of Jasin, one of the three districts in the State of Melaka. The first batch of school students started on August 2, 1982, consisting of 150 Form 1 students and 150 Form 2 students. 16 teachers were allocated in the school at that time. The official opening of the school was completed on March 8, 1984 by Deputy Prime Minister, YAB Datuk Musa Hitam. In 1996, MRSM Tun Ghafar Baba is officially known as one of the four MRSMs that has being implemented with a special program designed by MARA, commonly-known as Program Khas Pendidikan (Special Education Programme) to train, enhance and enrich the brightest students in the country. This program enabled the school to take only students who have finished their PMR and passed the MRSM Entry Qualification’s Test (UKKM) done all around Malaysia with excellent results. Most of its students came from every known MRSM in the country. The other known MRSMs which undergo the same PKP’s recognition are MRSM Taiping, MRSM Langkawi and MRSM Pengkalan Chepa. MRSM Tun Ghafar Baba has frequently entered the list of top achievers in the Malaysian Certificate of Education (SPM) exam with splendid results among many MRSMs and other secondary schools in Malaysia. It is one of the top 5 MRSMs in SPM examination and usually one of the top 10 secondary schools in Malaysia.In 2001,2005 and 2006, MRSM Tun Ghafar Baba was listed as the best school for SPM level in Malaysia.

11 responses »

  1. Assalamualaikum. I’m a silent reader here but terpanggil nak comment here. MRSM Jasin’s 1st intake pioneer student is 1981 batch(same batch as me (masa tu I kat MRSM Kulim). But since the MRSM Jasin not completed yet, studentnya sebahagian menumpang MRSM Kuala Trengganu, sbhg lagi me tak ingat kat mana. But yes it completed in 1982, coz i remember visited the mrsm in 1982 after the student mula pindah, and it is one of the concrete new design mrsm masa tu. Before MRSM lain mostly konsep rumah panjang kayu. Masa tu rasa jeles sgt dgn budak2 Jasin sbb dpt MRSM cantik. Now dah byk sekolah2 yg cantik.

    BTW, congratulations Syafiq coz dapat masuk antara MRSM terbaik di Malaysia. InsyaAllah akan menjadi hamba Allah yg soleh dan pemimpin terbilang di masa akan datang .. Aamiin..

  2. Waalaikumsalam. Terima kasih kerana sudi singgah n i’m also a silent reader of ur blog tau.. Appreciate d info given especially purely dari warga MRSM sendiri. Cuti sekolah lepas…kami ada jalan-jalan ke melaka dan singgah melawat MRSM Jasin…tak sangka pula dapat terpilih betul2. Mcm impian jadi kenyataan. Semoga anak2 kita yg di KUSESS dan anak-anak yg lain menjadi anak-anak yg dapat membahagiakan hati kita, menjadi insan yg berguna untuk negara dan paling penting hamba Allah yg soleh seperti yg didoakan. Amin.

  3. Assalamualaikum. semoga beriring sama dengan kejayaan buat anak puan. saya juga pelajar MRSM kuala klawang kemasukan tahun 2005 dan kemudian, terus ke MRSM jasin untuk dua tahun lagi. seronok belajar di jasin🙂

    • Terima kasih Fadhlan. Shafiq mengikut jejak anda nampaknya. Syukur saya yg tidak terhingga di atas kurniaanNYA dan semoga Shafiq tidak mensia-siakan peluang yg dia punya.

  4. tgb is the best place ever. the place that taught me to be this strong and tough. im the former student of tgb batch 10/11. and im proud to be part of tgb.

    • Tq for d comment miraizzah. My dear shafiq should read this n be proud too. Cuma satu….jgn sesekali shafiq sia2kan peluang yg ada dan berusaha menjadi antara produk tgb/mara yg terbaik.

  5. hi..i am proud to say that my daughter has been selected to enter TGB and best part my hubby & i are ansara jasin spm’90…syukur pd Allah memakbulkan niat kami nak hantar anak ke sklh yg terbaik buat dirinya, keluarga dan agamanya..ameen

    • Alhamdulillah. Tumpang gembira n semoga your daughter dapat melakar sejarah antara pelajar terbaik TGB In shaa Allah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s