Jerawat di muka

Standard

Sebulan dua ni muka saya dilanda jerawat. Bukan sikit….tapi 4-5 biji sekali naik. Kalau kecik saya tidaklah kisah sangat tapi kalau sampai merah lepas tu bernanah…hati mana boleh tahan. Dulu sejak dari saya muda remaja hinggalah dah beranak pinak..jerawat hanya singgah sebiji dua tika mahu datang bulan. Kini jerawat sudah tidak malu-malu mahu menyapa. Ingatkan singgah kejap-kejap tapi hilang satu tumbuh satu yg baru. Aiitt…..tak berhenti2 pula nampaknya.

Jiwa jadi kacau. Kawan keliling dok bertanya sampai ada yg ingat saya kena ‘chicken pox’ ke? Errrm..sudahnya baru kejap tadi saya google. Apa gerangan masaalah jerawat nie tetiba muncul agaknya ya?

Ni info yg saya dapat….

Jerawat kat DAHI

Haba badan yang melampau serta peredaran darah yang tidak baik menjadi punca kepada naiknya jerawat kat dahi kita. Orang yang ada jerawat kat dahinya selalunya memiliki sifat panas baran.

Untuk menghindari, dinasihatkan supaya menjadikan amalan untuk tidur awal serta bangun awal. Selain itu pastikan dapat tidur yang cukup dan minum air banyak.

Jerawat kat HIDUNG

Kalau jerawat di batang hidung, ianya bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah. Jika ianya di hujung hidung mungkin disebabkan haba perut melampau dan sistem penghadaman yang tidak normal. Dan jika di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dengan ovari atau sistem reproduksi yang mempunyai masalah.

Jerawat kat DAGU

Kalau jerawat tumbuh di dagu pula, berkemungkinan fungsi buah pinggang telah terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Untuk kaum wanita yang mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca daripada haid yang tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.

Jerawat kat PIPI

Jika jerawat tumbuh di pipi kiri, fungsi hati mungkin kurang lancar seperti dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah. Jika di sebelah pipi kanan, fungsi paru-paru berkemungkinan tidak normal.

Jerawat kat BADAN (Belakang dan Depan)

Bagi jerawat yang tumbuh di belakang atau depan badan ianya memberi petanda kemungkinan sistem perkumuhan bermasalah, seperti terkena sembelit. Dinasihatkan supaya mengamalkan pemakanan yang sihat bagi memastikan toksin tersingkir dengan lebih baik.

Nampaknya ada yang terus menghadap ke cermin untuk melihat posisi jerawat anda. Walaubagaiman pun artikel yang dikongsikan ini adalah sekadar rujukan sahaja. Untuk mendapatkan maklumat lebih jelas mengenai tahap kesihatan, anda perlulah mendapatkan rawatan dan nasihat doktor.

P/S: Tips untuk kulit sihat anda dinasihatkan untuk minum sekurang-kurangnya 8 gelas air kosong sehari. Ini akan membantu anda utk menyeimbangkan suhu badan dan membebaskan toksik yang tidak dikehendaki daripada tubuh badan kita. Ia juga membantu pelawasan.

Jerawat di dagu adalah masaalah terbesar saya. Sistem peranakan bermasaalah?? Errrmm…….sambung makan jamu balik kut? Atau….cuba minum air banyak2 dulu untuk menyihatkan semula fungsi buah pinggang. Lately ni..berat badan pun dah bertambah. Kerja ada sikit stress sampai selalu saja saya lupa minum air kosong. Kena lebih utamakan kesihatan semula nampaknya ni.

Advertisements

One response »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s