Monthly Archives: April 2013

Semangat Juang

Standard

Ahad lepas di liga sirkit, shahir bertemu KL dalam acara single. Makan malam bersama pada hari sabtu….dia tiada selera. Esok pagi-pagi….mood down saja dan perut seakan meragam tiba2. Semuanya gara-gara perlawanan bertemu pemain Kuala Lumpur. Atas kekangan size badannya yg kecil berbanding rakan seusia, bujang ini sering rasa rendah diri. Bertemua lawan yg fizikalnya lebih besar akan membantutkan semangat mahu menang serta-merta. Inilah yg berlaku ahad lepas. Dijadualkan bertarung dgn pihak lawan yg sudah 5 kali bertemu di gelanggang dan pertemuan sebelum2 ini  tidak berpihak kepada bujang shahir. Tidak pernah menang dgn lawan ini dan point yg dipunyai kebanyakkan rendah sahaja. Patutlah shahir nampak kurang selesa dari semalam. Sebelum perlawanan bermula, saya pesan. “Shahir harus berani. Mencuba sehabis daya dan jgn mengalah. Bagus utk menang dan tidak apa utk kalah tetapi haruslah kalah dgn bermaruah” . Shahir angguk lemah. Melihat dia melangkah ke gelanggang dgn wajah yg cuak dan semangat juang yg rendah…..sangat2 merisaukan. Game pertama shahir kalah 14-21. Game kedua kalah juga dgn point paling hampir 19-21. Shahir kalah…itu sudah dijangkakan tetapi yg menarik…ianya fight game. Permainan shahir bertambah baik. Asakan pihak lawan di jawab dgn bagus cuma dek kerana semangat juangnya yg rendah, skill terbaik yg dia punya tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya. Keyakinan dirinya berada ditahap rendah tika itu. Usai permainan shahir dtg dekat dan berbisik kpd saya…. Ibu, tadi masa shahir salam opponent…dia kata..”shahir, u punya game sudah bagus skrg. U bagi saya pressure mar…”. Saya katakan pada shahir, itu petanda bahawa gamenya sudah ada improvement. Bertemu dgn pihak lawan yg lebih bagus adalah salah satu cara untuk menguji tahap permainan dia. Shahir angguk…senyum. Sewaktu mahu pulang, ayah pemain tadi menegur kanda. Komennya positif….permainan shahir dan cara dia control game sudah semakin bagus. Cuma satu……shahir dipanggil dan mendengar sendiri….”shahir, main sudah bagus tetapi dari awal perlawanan sehingga akhir, semangat juang mahu menang tidak ada. Itu u mesti mahu ubah. Saya punya anak menang pun sebab dia ambil peluang bila tengok u mcm tak ada semangat mahu menang”. Nah….shahir mendengar sendiri komen ini. Memang bujang ini semangat juangnya rendah. Cepat sgt hilang keyakinan diri dan sering menjadikan kelemahan sebagai alasan. Shahir…..bangun dan berubahlah. Tanamkan keyakinan dalam diri dan semangat juang yg tinggi sekiranya mahu berjaya!! Ibu yakin shahir mampu…sangat yakin.

tumblr_mlz2o9amJk1qaobbko1_250

Yasmin Mogahed: For the Love of the Gift

Standard

Image

We all love gifts. We love the blessings that beautify our lives. We love our children, our spouses, our parents, our friends. We love our youth and we love our health. We love our homes, our cars, our money, our beauty. But what happens when a gift becomes more than just a gift? What happens when a want becomes a need, a favor becomes a dependency? What happens when a gift is no longer only that?

What is a gift? A gift is something that did not come from us. A gift is given—and can be taken. We are not the original owners of a gift. A gift is also not necessary for our survival. It comes and goes. We want and love to receive gifts—but they are not necessary to our existence. We don’t depend on them. We don’t live to receive them and do not die if we don’t. They are not our air or our food. But we love them. Who does not love a gift? Who does not love to receive many gifts? And we ask Al Kareem (The Most Generous) to never deprive us of His gifts. Yet, a gift is still not where we place our dependencies, nor do we die without them.

Remember that there are two places to hold something: in the hand or in the heart. Where do we hold a gift? A gift is not held in the heart. It is held in the hand. So when the gift is taken, the loss creates pain to the hand—but not to the heart. And anyone who has lived long enough in this life knows that the pain of the hand is not like the pain of the heart. The pain of the heart is to lose an object of attachment, addiction, dependency. That pain is like no other pain. It’s not normal pain. And that pain is how we will know we just lost an object of attachment—a gift that was held in the wrong place.

The pain of the hand is also pain—but different. So different. The pain of the hand is to lose something, but not something we are dependent upon. When a gift is taken out of the hand—or never given at all—we will feel the normal human pain of loss. We will grieve. We will cry. But the pain is only in the hand; our heart remains whole and beating. This is because the heart is only for God.

And God alone.

If we examine the things in our lives that cause us most pain or fear, we can start to pinpoint which gifts have been stored in the wrong place. If not being able to get married, be with the person we want, have a child, find a job, look a certain way, get a degree, or reach a certain status has consumed us, we need to make a change. We need to shift where the gift is being stored; we need to move the gift out of our heart and back to our hand where it belongs.

We can love these things. It’s human to love. And it’s human to want the gifts we love. But our problem begins when we put the gift in our heart, and God in our hand. Ironically, we believe that we can live without God—but if we were to lose a gift, we crumble and can’t go on.

As a result, we can easily put God aside, but our heart cannot live without the gift. In fact, we can even put God aside for the sake of the gift. So it becomes easy for us to delay or miss a prayer, but just don’t deprive me of my work meeting, my movie, my outing, my shopping, my class, my party, my basketball game. It’s easy to take interest-bearing loans or sell alcohol, just don’t deprive me of my profit margin and prestigious career. Just don’t deprive me of my brand-new car, and over-the-top home. It’s easy to have a haram relationship or date, but just don’t deprive me of the one I “love.” It’s easy to take off, or not wear hijab—just don’t deprive me of my beauty, my looks, my marriage proposals, my image in front of people. It’s easy to put aside the modesty that God says is beautiful, but don’t deprive me of my skinny jeans—because society told me that’s beauty.

This happens because the gift is in our heart, while Allah is in our hand. And what is in the hand can be put aside easily. What is in the heart, we cannot live without—and would sacrifice anything to have. But sooner or later we need to ask ourselves what it is that we really worship: The gift or the Giver? The beauty or the Source and Definition of Beauty? The provision or the Provider?

The creation or the Creator?

The tragedy of our choice is that we chain our necks with attachments, and then ask why we choke. We put aside our Real air, and then wonder why we can’t breathe. We give up our only food, and then complain when we’re dying of starvation.  After all, we stick the knife in our chest and then cry because it hurts. So much. But what we have done, we have done to ourselves.

Allah says:

42:30

“And whatever affliction befalls you, it is on account of what your hands have wrought, and (yet) He pardons most (of your faults).” (Qur’an, 42:30)

Yes. What we have done, we have done to ourselves. But look how the ayah ends: “He pardons most.” The word used here is “ya’foo” from God’s attribute Al-A’foo.  This denotes not just forgiving or pardoning, but completely erasing! So no matter how many times we stick that knife in our own chest, God can heal us—as if the stab had never occurred! Al Jabbar (the One who mends) can mend it.

If you seek Him.

But how foolish is the one who exchanges air for a necklace? He is the one who says, “Give me the necklace, and then you can take away my air after that. Suffocate me, but just make sure I’m wearing the necklace when I die.” And the irony of it all is that it is the necklace itself that suffocates us. It is our own objects of attachment—the things we love more than God— that kill us.

Our problem began because we saw the gift as the air, instead of just that: a gift. So in our blindness, we became dependent on the gift, and put aside the Real air. As a result when the gift was taken back, or never given at all, we thought we could not go on. But, this was a lie that we told ourselves, until we believed it. It isn’t true. There’s only one loss that we can’t recover from. There’s only one reason we wouldn’t be able to go on: If we lost God in our lives. The irony is that many of us have lost God in our lives and we think we’re still alive. Our false dependencies on His gifts have deceived us. So much.

Only God is our survival. Not His gifts. God is our support and our only true necessity. Allah says:

39:36

“Is not God enough for His Servant? But they try to frighten thee with other (gods) besides Him! for such as God leaves to stray, there can be no guide.” (Qur’an, 39:36)

We all have needs and we all have wants. But our true suffering begins when we turn our wants into needs, and our one true need (God) into a commodity we think we can do without.  Our true suffering begins when we confuse the means and the End. God is the only End. Every other thing is the means. We will suffer the moment we take our eyes off the End and get lost in the means.

In fact, the true purpose of the gift itself is to bring us to God. Even the gift is a means. For example, does the Prophet ﷺ (peace be upon him) not say that marriage is half of deen? Why? If used correctly, few other parts of this life can have such a comprehensive effect on the development of one’s character. You can read about qualities like patience, gratitude, mercy, humility, generosity, self-denial, and preferring another to yourself. But, you won’t develop those qualities until you are put in a situation in which they are tested.

Gifts like marriage will be a means to bring you closer to God—so long as they remain a means, not an End. God’s gifts will remain a means to Him, so long as they are held in the hand, not the heart. Remember that whatever lives in the heart controls you. It becomes what you strive for and are willing to sacrifice anything to have. And to keep. It becomes what you depend on at a fundamental level.  It, therefore, must be something eternal, that never tires, and never breaks. It must, therefore, be something that never leaves. Only one thing is like that: The Creator.

Dream hotel Melaka

Standard

Sehari dua ni kami d Melaka. Bukan bercuti tetapi datang beri sokongan kepada Anwar Shahir dan team badminton Sekolah Menengah Presint 9 dalam Sirkit 1 Liga Sukan anjuran Kementerian Pelajaran Malaysia. Game pagi tadi bertemu Johor menang dan petang bertemu Negeri Sembilan menang juga. Esok pagi game dgn Kuala Lumpur belum tentu kerana player KL ramai yg handal2.

Oh ya….bercerita tentang Dream Hotel yg terletak di Ayer Leleh hampir betul dgn Bandar Hilir. Hotel 2 bintang yg dipunyai oleh orang melayu. Hotel yg sama berada d seberang jalan tetapi harga beza rm10-rm20 kerana punya kelebihan lif. Saya mahu review tentang hotel ini kerana review utk hotel 1 atau 2 bintang sgt sedikit kalau d google. Utk saya yg berkeluarga besar dan berpendapatan isi rumah sederhana, review sebegini adalah amat membantu.

Kami berlima sebab sabrina d asrama dan shahir kena bermalam d sekolah sukan Seri Kota. Saya tempah bilik dgn 2 katil besar..perempuan tidur sekatil n lelaki tidur sekatil. Harga sgt affordable iaitu hanya RM101.99. Bilik sederhana juga dan berada d tingkat 1. Utk yg berminat…saya syorkn bilik no 103 kerana biliknya luas dan ada sofa 3 seater.  Bilik bersih, ada hot shower dan ada air panas/sejuk disediakan di kaki lima setiap level.

Saya terkilan sebab terpaksa membayar lebih. Semuanya silap sendiri kerana menempah melalui booking.com. sebenarnya kena buat kerja lebih skit kalau nak murah. Harus call hotel utk buat bandingan harga. Melalui booking.com saya terpaksa membayar rm122 walaupun harga di talian hanya rm103 kerana harga ini tidak termasuk tax. Harga sebenar bilik ini adalah rm120 tetapi ada promotion dan harga turun ke rm101.00. Aarrgghhh….ralat betul.

Ingat, telefon dulu utk buat perbandingan harga tau.

dream-hotel-melaka-malaysia

pecah berderai

Standard

Blackie jadi ibu lg. Tadi pagi sslamat lahirkan 4 ekor anak2 yg comel2 belaka.

Petang waktu sampai ke ruman, kelihatan timmy lemah dan asyik tidur saja. Sakit ke agaknya?  Malam bawa masuk dlm ruman….larikan diri menyorok tidur dlm bilik dan kencing serta buang air  besar atas beg baju. Kencingnya lain benar…..warna coklat pekat dan tidak berbau. Najis juga sebiji2 mcm najis kitten. Klinik haiwan dah tutup…..hati jadi gusar.

Sewaktu bersihkan bekas kotoran timmy..terlanggar pula kaca kristal hadiah kahwin 18 tahun dulu. Pecah berderai……innalillah.

Sebelum masuk tidur..perut rasa lapar. Buat air milo dalam teko baru beli dari KKHome Sabtu lepas. Masa nk cedok susu, tutup teko yg ada dlm tangan kiri terjatuh bergolek atas meja. Sewaktu mahu selamatkan tutup teko……tangan kanan terlanggar teko yg elok terletak. Tu dia….berderai pula teko yg baru seminggu saya miliki. Isi rumah terperanjat lagi……mulut anak2 ternganga. Innalillah…..dah sampaj masa.

Saya jarakkan diri. Duduk diam2 10 minit dan kemudian baru kemaskan semua. Kalau dalam drama…..kaca yg pecah bawa makna. Utk episod nyata ini….hak saya tidak lagi jadi hak mutlak mcm dulu. Sampai masa ia pergi……pecahlah tak payah lagi berbakti. Ralat? Kalau dulu…mungkin ia dan saya akan bebel2 salahkn diri sendiri. Mengungkit tentang harga dan betapa yg pecah berderai itu punya makna utk diri. Kini tidak….saya belajar utk redha saja. Dah xde rezeki…..nak buat macamana ye tak.

Oh ya….esok birthday Qaseh. Merengek mohon di belikan cake hello kitty. Tu..dah ada dlm peti sejuk…..utk bawa ke sekolah celebrate dgn kawan2 di Little Jannah.

tumblr_mkej72ZAjz1qaobbko1_500

Memilih untuk BAHAGIA

Standard

Tadi dengar review tentang buku ini di radio IKIM… hati terus terpaut mahu miliki.

Pengarang : Nor Hayati Sapii
Harga : RM19.00 S/M dan RM21.00 S/S
Ramai daripada kita yang berasa tidak bahagia malah kecewa dengan pasangan suami dan isteri masing-masing. Kadang- kadang, perkara yang menjadi punca rasa tidak bahagia itu adalah suatu perkara yang kecil sahaja. Suami pula biasanya banyak complain menangani isteri yang suka berleter. Saya amat tertarik dengan kata-kata Yang Berbahagia Ustaz Badli Shah Alauddin dalam satu rancangan televisyen menangnai isteri yang berleter. Kata beliau, ‘Kalau isteri berleter, maknanya dia sihat!’
Isteri yang sekali sekala dapat berleter akan berasa lega kerana tidak lagi menyimpan bebanan perasaan, semuanya sudah diluahkan. Alangkah baiknnya jika suami-suami di luar sana bersetuju dengan kenyataan ini.Sekurang-kurangnya anggaplah leteran isteri itu sebagai ‘pemanis telinga’. Sesekali, kajilah juga leterannya itu yang mungkin ada asasnya dan membawa kebaikan. Seseorang isteri tidak akan berleter tanpa sebab.
Kita sering mengeluh dengan ujian yang menimpa, walhal kita boleh memilih untuk bahagia biarpun di kelilingi pelbagai masalah dan dugaan . Pilihan di tangan kita sendiri sama ada mahu derita atau mahu bahagia.
Ada orang mempunyai harta yang melimpah, namun tidur malamnya jarang nyenyak. Pelbagai perkara yang membelenggu fikirannya. Ada orang yang hidupnya tidak berharta, tetapi malamnya dia boleh tidur nyenyak dan selesa. Menarik bukan? Itulah sebahagian tanda keadilan Allah. Namun jarang kita perasaan jika kita renungkan dengan mendalam.
Memilih untuk bahagia adalah buku motivasi. Pelbagai bentuk ujian manusia. Ujian rumah tangan, ujian saudara-mara, ujian persekitaran, ujian di tempat kerja, ujian kemiskinan dan lain-lain. Semuanya terletak pada diri sendiri untuk bertindak mencari kebahagian dan meninggalkan derita. Asasnya adalah berpegang teguh pada agama Allah.
Nota kaki: Coretan yg jumpai dalam kotak ‘draft’. Terlupa mahu post barangkali……

Blog Warkah buat Isteri oleh Abil

Standard

Saya terjumpa blog ni tahun lepas. Atas sebab terclick atau ada unsur2 lain…saya sendiri pun  tak berapa pasti, Tidak juga saya singgah selalu tetapi sesekali bila singgah saya akan baca coretan2 yg ada. Sungguh saya kagum dengan kesetiaan dan kasih-sayang melimpah si suami. Dalam dunia hari ini…..kewujudan kisah begini adalah mengagumkan. Disaat kita dengar….keberantakan institusi keluarga yg melanda, penderaan fizikal dan mental yg wujud, kekerasan yg dilakukan suami kpd isteri, isteri kepada suami, anak2 kpd ibu bapa dan tidak kecuali anak2 yg juga menerima nasib yg sama. Di saat kadang2 kita fikir…di mana sifat kasih sayang antara sesama manusia…masih juga ada segelintir dari kita yg kasih sayang mencurah..kesetiaan tiada berpenghujung dan cerita Abil di http://abil4fauziah.blogspot.com/ menjaga isterinya yg diserang asma pada Jun 2011 dan mengalami kerosakkan pada saraf otak….berjuang sehingga ke nafas yg terakhir membuka mata kita semua.

Al-fatihah buat arwah Gee dan semoga ditempatkan dikalangan orang-orang yg beriman dan takziah untuk Abil sekeluarga di atas pemergian isteri tersayang. Arwah Gee beruntung kerana kasih sayang Abil padanya melimpah ruah sehingga ke akhir hayat. Encik Abil Fikri Ahmad……bersabarlah. Anda antara suami terbaik yg masih wujud di muka bumi ini. Kasih sayang dan kesetiaan anda arwah bawa ke shurga. Coretan anda saya yakin menjadi sumber inspirasi dan motivasi kepada saya dan mereka yg di luar sana.

Kadang-kadang saya selalu berkata kepada diri sendiri..mampukah agaknya saya menjaga mak dan abah saya bila mereka sudah tiada upaya nanti? mampukah kasih sayang saya tetap melimpah untuk kanda sekiranya dalam perjalanan hidup ini ada dugaan yg muncul tiba2. Saya tidak berani mengatakan saya mampu. Saya akan cuba menjadi anak dan isteri yg terbaik…hingga ke hujung nyawa tetapi mengatakan saya mampu ketika semua kesayangan saya masih sihat waktu ini adalah sukar. Saya tidak bisa menyukat sekadar mana sayang dan setia saya pada orang-orang yg saya sayang.

Saya tanyakan kpd kanda kelmarin…soalan yg merujuk coretan saya hari ini.

Saya: Kanda, kalau saya sakit terbaring dan tidak mampu buat apa2 utk kanda……boleh kanda jaga saya? Soal saya sambil melirik dan kanda pandang saya sambil senyum saja. Tiada jawapan.

Saya: Boleh ke?? Kanda pandang saya dan senyum lagi. Angguk tidak geleng pun tidak.

Saya akur. Saya terima soalan saya tiada balasan. Kerana jika saya di tanya soalan yg sama pun…saya sukar mengiyakan atau menidakkan.

Tidak menjawab adalah lebih baik dari menjawab beriya-iya tetapi bila sampai waktu….diri tidak mampu mengotakan apa yg dikata. Itu adalah memeritkan bukan. Saya selalu memohon kepada Allah agar saya dan org2 yg saya sayang diberikan kesihatan yg baik-baik saja. Jika nanti ada yg sakit, saya doa juga agar saya dan kanda dikurniakan setia dan kasih sayang melimpah ruah macam Abil. kasih sayang yg boleh dikongsikan dgn semua orang…..anak-anak, mak abah, ayah, adik-beradik……

Avillion Admiral Cove Port Dickson

Standard

Nah…baru ada mood mahu menulis tentang percutian bagi penutup 2012 yg lepas. Dok berkira-kira mahu ke Melaka…akhirnya kami rancang pula ke Port Dickson saja. Itupun di saat akhir dan saya click click di Agoda untung masih ada ruang utk tempahan. Mulanya berkenan sangat dengan Hotel Klana Beach Resort,  http://www.klanabeachresortpd.com.my/ yg dengarnya dipunyai oleh Majlis Agama Islam Negeri Sembilan. Yg menarik, hotel ini penuh ciri-ciri islamik sehinggakan sewaktu melangkah masuk sehinggalah  melangkah keluar…dendangan bacaan Al-Quran menjadi halwa telinga. Menarikkan? Tiada rezeki kami stay di situ sebab waktu itu kolam mandi di hotel berkenaan dalam selenggaraan. Apa makna bercuti kalau tiada kolam mandi utk anak-nak ye tak?

Akhirnya kami pilih Avillion Admiral Cove yg adik beradik dengan Hotel Avillion lagi satu yg biliknya berada di atas air tu.http://www.avillionadmiralcove.com .  Hotel ini menarik juga disebabkan oleh enviromentnya yg sedikit ada beza. Masuk saja ke ruang lobi, dah kelihatan ruang labuhan kapal-kapal mewah kerana ia juga bersebelahn dgn Admiral Marina & Leisure Club. Harus turun ke bawah utk ke melihat keindahan yg lain dari yg lain. Kolam mandi pun cantik dan besar juga….anak2 dah tak sabar2 mahu terjun.

Saya booking bilik mengadap laut ala-ala sambil lihat matahari tengelam yg cukup besar utk menampung isi keluarga yg ramai. Ada 2 queen bed, sofa panjang yg boleh dibuat tempat tidur dan bersekali small living seating yg comfortable. Ada sinki yg besar memudahkan utk keluarga yg bawa makanan senyap2…hehe. Oh ya……dek kerana laut di depan hotel telah dibuat parkir kapal..maka hotel adakan ruang pantai privacy di sebelah kanan utk yg sukakan air laut. Pantai bersih….dan disediakan juga basikal2 yg bermacam-macam utk dikayuh keliling hotel. Sempat juga Angah dan Shahir mencuba basikal dikayuh dua org.

Anak-anak berseronok sungguh di sini. Menginap di Avillion Cove memang buat kami puas hati hinggakan kanda rancang mahu datang lagi nanti. Pulang dari Avillion, Shafiq beriya-iya bodek kanda jalan2 ke Melaka. Mahu ke MRSM Jasin jenguk2 katanya. Mana tahu kalau kut dia terpilih menjadi pelajar di situ. Kunjungan tak di duga membuahkan hasil…..Shafiq sudah2 benar2 menjejakkan kaki di MRSM Jasin saban hari. Terima kasih Allah…!

collage.jpg_MG_9237 collage2.jpg