Ramadan 1434H

Standard

 Lama dah tak mencoret gara-gara kemalasan melanda. Syukur dipermudahkan urusan dan diizinkan Allah melalui indahnya Ramadhan sekali lagi. Ramadhan tahun ni Qaseh Fatihah dah menginjak ke umur 5 tahun 3 bulan. Kalau masa saya kecik2 dulu, tanggungjawab berpuasa hanya saya endahkan selepas menjejakkan kaki ke sekolah rendah tetapi kanak2 sekarang, belum lagi bersekolah dah pandai mahu berpuasa. Kalau di tanya orang…”Puasa ke tak hari ni?”..cepat-cepat Qaseh melirik malu-malu. “syyhh…ibu jgnlah cakap kat orang adik ni tak puasa. Adik malulah”. Opss…dah pandai rasa malu kecik2 ye. Hari pertama berpuasa, dah minta susu dgn atuk. “Atuk, buatkan susu adik. Adik puasa. Adik tak nak makan nasi tapi adik nak susu je. Boleh tak atuk? Boleh la…..boleh la atuk…””

image

 Ramadhan tahun  ni juga Qaseh merengek-rengek mahukan subang kecil. Kalau Along dan Izzah saya tindikkan telinga semasa sudah sekolah rendah, Qaseh teruja pula utk ditindikkan telinga seawal usia 5 tahun. Dari semalam dok membodek utk dipasangkan subang kecil. Setiap 5 minit ditanya…bila nak buat? Mana kedai subang nye? Isshhkk…..dek kerana rimas dgn rengekan, saya bawa juga dia ke kedai emas. RM24 utk tindik telinga include subang kecil sekali. Amboi…..relax betul budak kecik ni. Tidak menangis langsung. Selesai…Qaseh kata…”Ibu, hebatkan adik. Tak nangis pun. Bukan macam Kakak Izzah tu…dah besar darjah tiga pun nak nangis-nangis”.  Qaseh…qaseh…..berlagak betul awak ye.

Oh ya, Ramadhan ini juga kami ada keluarga baru. 2 ekor anak kucing pemberian puan besar Rantau.  Weekend lepas kami bawa jumpa doktor untuk imunisasi dan proses membersihkan apa yg patut.

image

Ini MILO…..sedang dipotongkan kuku.

imageYg ni pula LOLA…..paling manja.

Ramadhan tahun ini macam tahun lepas juga. Perbelanjaan di kawal sebaiknya. Bazar Ramadhan hanya saya lihat dari jauh. Belum ada keinginan mahu jejak. Masak sendiri lebih sedap kan. Dh kenyang berbuka, jom….berterawih pula.

Photo: Solat Terawih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s