Benjol dek reket…. RALAT

Standard

Dulu…..shahir yg sering kanda bawa ke court badminton utk di exposekan bermain dgn org2 lebih dewasa sering dipinggirkan. Maklum…kerana masih setahun jagung dalam arena badminton ditambah dgn badannya yg kecil…tak siapa yg mahu menjadi partner apatah lagi mahu dijadikan lawan. Lopek…itu bahasa anak2 ini kononnya.

Sekarang..permainan badminton shahir sudah jauh berubah. Improvement sejajar dgn perkembangan usia serta exposure lebih banyak dlm latihan bersama coach yg kanda sering hantar serta biaya. Cuma kekangan hanyalah proses tubuhnya yg lambat pertumbuhannya. Masih juga kecil di mata kanda waima tingginya sudah sedikit demi sedikit bertambah juga. Permainan di gelanggang bertambah bagus lantas kini sering saja di panggil berpartner dgn orang-orang lebih berusia…..

Kelmarin…rakan2 kanda menelefon. Ajak Shahir turun ke gelanggang lagi. Shahir 12 tahun bergu dgn lelaki dewasa seusia kanda yg beriya-iya mahu menang berlawan dgn dua anak muda 25-30 tahun. 1st game kemenangan di pihak shahir dan lelaki dewasa itu. 2nd game…ketika mata 15 sama..lelaki dewasa seakan terdesak mahu menang dan bagi menyelamatkan shuttle yg mahu jatuh didepan telah cuba menyambut shuttle dgn tanpa sengaja terpukulkan reket di kepala bujang shahir. Reket patah. Lawan bergu terkedu. Shahir hanya mampu memegang kepala yg sakit..kanda hanya melihat dari luar dan mengharap bujang ini tidak menangis kerana..di luar gelanggang ada banyak sekali mata yg sedang melihat perlawanan yg sedang rancak tadinya. Lelaki dewasa itu? Hanya tergelak sambil melihat-lihat reket mahalnya yg patah. Sakit betul hati saya…..

Di rumah..kepala shahir bengkak. Kepada atuk diadukan hal. Abah saya memujuk…“biasalah…main badminton memang macam tu. Bukan sengaja..takpe…..nak jadi handal kenalah kuat”. 

Memang itu insiden tidak sengaja. Saya akur. Tapi saya ralat kerana..lelaki dewasa tidak hiraukan bujang saya. Mana sikap seorang bapa? Apa salahnya dipeluk bujang itu…..diusap sedikit kepala yg bengkak dek reket patah sebagai tanda simpati? Tiada maaf juga dituturkan kpd kanda. Esok lusanya…tiada juga panggilan telefon menanyakan keadaan shahir.

“Takpe…..reket buatan sekarang bukanya kuat sangat.” Kata kanda mahu menyejukkan hati sambil tangan sebuk mencari ais utk redakan bengkak. Tapi bukankah reket yg walaupun bukan lagi besi tetapi sekiranya dihentam ke tempurung kepala anak remaja umur 12 tahun dari tenaga lelaki dewasa umur 40an sehingga patah adalah tetap juga sakit???

Sudah. Shahir tidak perlu lagi bermain dengan orang dewasa yg tiada perasaan. Bermain dan berlatihlah sahaja dengan kelompok rakan seperjuangannya. Itu pinta saya pada kanda. Noktah.

Image

Shahir 12th birthday…..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s