Percutian Keluarga ke Jakarta & Bandung 12/12/13 : Day 2

Standard

Pagi-pagi Pak Supir dah sampai utk pick up. Plan hari ni ke Tanah Abang dan kemudian terus ke Bandung. Aduh….macet jalannya…perut lagi lapar jadi jom bfast di food court dulu, Order Nasi goreng utk anak2..not bad. Order nasi dan soto ayam utk mak n mak long..juga boleh diterima tekak…seedap.

Image

Image

Di Tanah Abang..mak dan mak long dah tak keruan. Grab telekung utk orang tersayang…baju utk Qaseh juga murah2. Setengah hari menjamu mata dan mengosongkan poket..perut dah berbunyi minta di isi. Naik ke food court semula dan order Nasi ayam penyet dan ikan gurame bakar.

Image

Dah kenyang…..bertolak ke Puncak sebab teringin sangat nak masuk Taman Safari dan jejak ke Masjid Besar. Perjalanan dari Jakarta ke Puncak masih juga macet sekali sekala dgn pemandangan ladang teh dan jualan buah-buahan sepanjang jalan. Oleh kerana dalam poket ada duit juta-juta bak jutawan…..belum malam perut dah lapar balik. Apa lagi…singgah Restoren Simpang Raya pulak la jawabnya. Food..memang terbaik dan harga lebih kurang RM10/pax.

ImageImageImage

Sampai Taman Safari dah hampir 4 petang. Pak Badja nasihat tak payah masuk…rugi katanya sebab dah petang lagi pun tiket mahal…Rp250.000 dalam RM70 seorang kalau convert. Mak pot pet..pot pet..bagi nasihat. Binatang dah tidor la…..tak berbaloi beratus ringgit habis…kat Malaysia pun ada zoo. Tapi mak..zoo kat sini binatang dia kat luar keta mak oii. AKhirnya nasihat mak saya akur. Betul juga tu….kalau awal2 pagi sampai tadi berbaloi la. Duit tiket tu buat makan n beli baju lagi baik. Binatang ni tengok dalam National Geographic Astro pun boleh…hihi. Perjalanan di teruskan ke Masjid Besar di Puncak. Pemandangan memang menakjubkan…SubhanALLAH.

ImageImage

Dah letih jadinya dalam perjalanan ke Bandung anak2 dah terlelap pulas. Sampai di Bandung lebih kurang jam 8 malam dengan hujan renyai2. Mata dah terbayang kopi panas. Anak2 dah mengadu lapar lagi…amboi..asyik makan je kerja nya. Nampak KFC….makan dulu sebelum masuk hotel. KFC di Indonesia ada cafe corner kat tingkat atas boleh order macam2 coffee dan donut. Perrghh….

Image

Sampai Ahadiat Hotel dah malam. Terima kasih kepada teman kanda Pak Permadi yg recommendkan villa yg selesa. VIlla 2 tingkat dengan 3 bilik yg superb. Rehat kan badan dulu…esok nak jalan2 sambil mengosongkan poket lagi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s