Percutian keluarga ke Jakarta & Bandung 14/12/13 : Day 4

Standard

Bangun pagi, macam biasa..gi breakfast dulu. Lepas tu bertolak ke Tangkuban Perahu. Dari kota Bandung kalau jalan masih belum busy..lebih kurang 2 jam setengah dah boleh sampai. Dalam kereta kanda dah pesan dgn mak….kalau ada yg kerumun paksa beli barang…jgn sampai tertipu dan rugi. Tawar sebaiknya n kalau boleh tak payah beli sebab kebanyakan yg dijual ada di Pasar Baru. Selamat sampai di atas..jom kita bergambar dulu berlatar belakangkan pemandangan ciptaan Allah SWT yg subhanALLAH indah.

Image

ImageImageImage

Kena angin sejuk..perut tetiba lapar bila tengok orang goreng tauhu. Masa dalam perjalanan ke Puncak tempohari memang dah terliur tengok tauhu yg dijual ditepi2 jalan. Beli 3 biji dan makan dengan angin sejuk yg menampar2 manja. Uiish….sedap betul tauhu ni bila digigit bersekali dgn cili api pedas. Pak Badja kata..tauhu di Bandung sedap sebab dicampur dengan susu sapi. Ohh..patutlah rasa lemak lain macam. Kalau gini sedapnya..hari2 makan tauhu pun takpe. Mak n mak long pulak…dalam diam2 missing in action..tetiba balik ke parking dgn tangan bawa beg plastik besar. “Mak borong apa mak?”. Mak long jawab…”beli…tut..tut…rahsia katanya. Murah….dah tu sampai ke bilik air disuruhnya beli. Beli ajelah…”. Kanda geleng kepala…senyum. Turun dari Tangkuban Perahu memang bercadang nak singgah Kampung Daun, Sari Ater n Ladang Strawberry tapi semua tak jadi bila Pak Badja kata…..esok di Kawah Putih boleh singgah tempat2 strawberry dan hot spring yg lebih menarik. Jadi apa lagi….ke factory outlet la kita jawabnya. Sebelum tu….kita lunch dulu di Suharti Ayam Goreng.

Image

Ini resepi yg dah berpuluh tahun kata Pak Badja. Ayam goreng dgn tepung crunchy makan dgn nasi panas memang sedap. Cuma budak2 terkejut sikit bila terperasankan ayam yg dihidang dgn kepala….oppss.

Selesai makan, semua exercise jalan kedek2 di FO utk bakar kalori. Rumah Mode, Scarlet, Heritage dan macam2 lagi …semua kami redah. Dapatlah anak2 sambar sehelai dua sorang mana yang berkenan. Selesai, kanda ajak ke Toko Tiga…cari jeans sehelai dua. Jeans ori yg memang murah sikit dari biasa.
image

image

Sampai ke petang dgn disulami hujan kanda ajak cari Bangi Kopitiam. Ada ke Bangi Kopitiam di Bandung ni? Dengar mahu makan di sini..anak2 dah tak sabar2. Tekak dah rindu sangat dgn makanan Malaysia.

Pusing punya pusing…akhirnya jumpa juga. Bangi Kopitiam ni terletak di hadapan Hotel Carrcadin, Jln Kebon Jati berdekatan dengan Paskal Food Market yg menjual bermacam2 jenis masakan. Puas betul hati dapat makan kat sini sampai anak2 ajak makan lagi esok lusa. Anak2 ooii….jauh dari hotel kita nie…..ntah bila lah dapat dtg balik..eeerrmm..

ImageImage

Dapat makan mee kari, kuey teow goreng, sandwich, mee udang….aduhaii…sebut menu pun boleh buat telan liur.
image

Oklah…dah penat…dah kenyang…balik tido la..apa lagi.

5 responses »

  1. DIDOT SUPIR RENTAL MOBIL DIBANDUNG
    CITY TOUR DIBANDUNG

    1 MOBIL TOYOTA AVANZA 2013 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO 1 : RP 450.000
    INCLUDE.

    1 MOBIL TOYOTA AVANZA
    SUPIR
    BBM/PETROL
    PARKIR DAN JALAN-JALAN DALAM KOTA {PASAR BARU, FECTORY OUTLET DAGO STREET + RIAU TREET}.

    PAKET MURAH 2 LEMBANG AREA : RP 450.000 INCLUDE.
    1 MOBIL TOYOTA AVANZA
    SUPIR
    BBM/PETROL
    PARKIR
    DALAM KOTA + LEMBANG AREA {FLOTING MARKET,SARI ATER,TANGKUBAN PERAHU,}
    TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA

    PAKET MURAH 3 CIWIDEY : RP 525.000/
    1 MOBIL TOYOTA AVANZA
    BBM/PETROL
    PARKIR
    TOL / HIGHWAY TAX
    DALAM KOTA + CIWIDEY {KEBUN STRAEBERRY,KAWAH PUTIH, DANAU PATENGGANG}
    TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA

    PAKET MURAH 5 JAKARTA – BANDUNG : RP 775.000 / INCLUDE
    1 MOBIL TOYOTA AVANZA
    SUPIR
    BBM/PETROL
    JEMPUT DARI BANDARA JAKARTA SAMPAI HOTEL
    TOL / HIGHWAY TAX
    TIDAK TERMASUK TIKET WISATA DAN MAKAN

    HOME STAY t PAKET MOBILB + SEWA RUMAH = RP 950.000 INCLUDE
    STAY FOR 2D / 1N HOUSE IN PESONA PASIRLUY URESIDENCEO
    ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
    2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D / 1N
    FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    1 MOBIL TOYrOTA AVANZA
    PLUS SUPIR
    PLUS BBM/BENSIN
    PICK UP & RETUR TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY
    PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE CAR FOR 2 PAX ,7 FAX ,10 PAX ,14 PAX OR BUS

    CALL. : +6281221988186
    Whatsapp : +6281221988186
    Email : andri.hardiansyah86@gmail.com
    Facebook : zubankatana@yahoo.com
    Web. : http://hayu4tuh.blogspot.com/
    Hubungi : Andri hardiansyah

  2. APARTMENT @ BANDUNG : PLEASE CLICK : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com

    1 CAR TOYOTA AVANZA FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO “1” : RP 390.000 / 122 RM/ USD 32.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO “2” LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA

    PAKET MURAH “3” CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH “4” GARUT : RP 700.000 / 219 RM / USD 59
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH “5” JAKARTA – BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH “6” JAKARTA TOUR: RP 575.000 / 180 RM / USD 50
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > EXCLUSIVE ENTRANCE FEE TICKET TOUR + MEALS

    NEED APARTMENT
    NEW PAKET CARS + APARTMENT = RP 890.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N GATEWAY AHMAD YANI BANDUNG
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO APARTMENT
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    email : adrianiku@gmail.com
    info package & itinerary : info@kya-travel.com
    customer service : cs@kya-travel.com
    blog travel : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    blog apartment : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com
    homepage travel : http://www.kya-travel.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    cp : aulia

  3. Salam Kenal

    Mohon Maap ikut Share di Blogger Tuan/Puan

    JOM CUTI2 BANDAR BANDUNG-JAKARTA

    KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )

    call me CONTACT US

    Demi memperlancar semua aktifitas kita di bidang ini dan demi menjaga silaturahmi dengan kami disini kami berikan Contact Person kepada semua pelanggan setia kami dan kepada semua pengunjung online di website kami ini. Untuk keperluan dan pelayanan serta informasi lebih yang ingin anda dapatkan. Anda dapat menghubungi Contact Person resmi kami

    Di bawah ini adalah contact person resmi kami.

    KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )

    Make your holiday become FUN, FRIENDLY, and EASY. Provide: Transport Service, Rent Car, City Tour Travel. So, just pick up your phone or send e-mail to contact us!
    bobby kyran trans CONTACT US

    SITUS RESMI KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
    http://www.kyrantrans.com
    http;//www.sewakeretamurah.com
    OFFICE PHONE
    022 – 92475958
    HANDPHONE
    +6281 312 767 300
    +6281 573 307 300
    BLACKBERRY PIN
    73 DC 15 F1
    WHATS UP
    +6281 809 692 300
    OFFICE KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
    JL. NYENGSERET NO 81 ( BANDUNG WEST JAVA – INDONESIA )
    TERIMA KASIH

  4. Salam Tuan / Puan

    MBTS~ Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra,jujur, dan peramah

    Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

    Kereta + Pemandu +Parking +petrol + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

    Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

    Toyota Avanza ( 6seat ) 125 RM

    Isuzu Elf ( 12seat ) 195 RM

    Isuzu Elf Long (16seat) 270RM

    *no extra caj jika nak pegi tangkuban perahu or kawah putih (dalam beza hari)
    * we dont need deposit and no penalty if cancle

    CALL / text / whatsapp

    WhatsApp : +62 858 6137 8328 (fast response)

    pin blackberry : 746C D4CE

    tonytransportbandung@gmail.com

  5. Assalamualaikum Wr,Wb,. Tuan /Puan

    salam … terimakasih banyak banyak sudah sudi memberikan ruang kosong untuk promote pengkhidmatan transport saya di blog yang best sangat ini

    Yuk!! ke Bandung shoping & liburan. dika ada menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, berterampilan kemas, jujur, peramah & sopan
    (Company Name : diekha tour)
    Jenis Kereta: Innova, Avanza, Apv Suzuki, Coster & Bas.

    Anda boleh melawat beberapa tempat menarik di Bandung dengan menggunakan perkhidmatan yang menyediakan kereta yang dikhaskan untuk di sewa di Bandung, dan anda boleh memilih kereta yang sesuai untuk anda gunakan di Bandung. Anda hanya menulis e-mel kepada kami atau hubungi kami, pemandu kami dengan kereta yang anda perlukan akan mengambil anda di mana-mana di Bandung.

    diekha tour membantu anda untuk meneroka Bandung, tempat untuk membeli-belah di Bandung, tempat untuk makan dan melihat pemandangan di Bandung, panduan kami akan membantu anda meneroka Bandung City. Dan membawa memori manis.

    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej) Bandung Dalam Bandar

    Kereta Taip Daily/14 jam

    Suzuki APV ( 7seat )
    Toyota Avanza ( 6seat )
    Toyota Innova ( 7seat )
    KIA Pregio ( 10seat )
    Isuzu Elf ( 11-15 seat )
    Isuzu Elf Long ( 16 seat )

    * semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, makan pemandu.

    Email: diekha38@gmail.com;
    phone +whats app: +6281 320 627 412
    Fb. : diekha38@gmail.com / pusing pusing bandoeng

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s