Do Not Judge !

Standard

Saya beberapa tahun ini sedang belajar untuk tidak menghakimi orang lain. Itu bukan hak kita….itu yg saya cuba latih diri sebaiknya.

Ini kisah semalam dan kisah beberapa minggu lalu.

Minggu lalu saya punya tugas di Imigresen Putrajaya. Di kaunter DP10 ada seorang perempuan cantik dan seorang perempuan biasa-biasa berpakaian seragam kemas memberi nombor dan melayan pertanyaan orang ramai. Perempuan cantik nampak tegas. Orang yg berada dibarisan saya kebanyakkannya ditegur serius dan akhirnya tiba giliran saya yg menerima nasib yg sama. Tidak puas hati..saya tunggu perempuan cantik beredar dan saya beratur di barisan perempuan biasa-biasa. Sampai giliran saya..perempuan biasa2 bersuara. “Maaf puan. Tadi tu bos saya. DIa memang macam tu. Takde masaalah kalau nak minta kami check dokumen puan ni…cuma tadi bila dia tak mahu check saya terpaksa diamkan saja”. Saya senyum dan angguk faham sambil jawab..”Takpe”. Dalam hati berkata-kata juga…sedikit.

Semalam saya ke sana lagi untuk DP11. Dari daerah rezeki jam 3:30ptg..jam 4:15 baru sampai. Aduhai…..kaunter dah pun tutup dan di kaunter yg sama ada perempuan cantik tempohari dgn 2 staff lain sedang duduk2. Saya dgn muka tak malu..mohon no juga…mana tahu kut ada belas kasihan utk saya walau dalam hati dah macam bersedia utk ‘dimarahi’ barangkali. Rayuan saya menjadi. Perempuan cantik arah staff ke dalam minta tambah satu no lagi sambil tangan menekan punat mesin yg keluarkan no baru. Oh sungguh hati saya berbunga-bunga. Baik pula hati perempuan cantik yg minggu dulu sedikit garang. Allah mudahkan urusan saya. Perempuan cantik beri ruang tanpa saya sangka-sangka….

Alangkah rasa bersalahnya saya kalau minggu lepas saya asyik berkata yg bukan2 tentang perempuan cantik itu bukan? Alhamdulillah saya belajar utk tidak menghakimi orang lain dan menerima semuanya tanda nasib tidak menyebelahi saya hari itu. Cuba juga faham…manusia itu diulit kehidupan dan permasaalahan yg pelbagai selagi masih bernyawa…maka belajarlah untuk redha. Itu lebih baik dari menghakimi. Mungkin minggu lalu ada galau..ada resah hingga mood ada swing2. Biasalah….kita pun tidak lari dari masaalah kan?. Bersangka baiklah…selalu….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s